[Supernatural Movies]

[premier] Terminator: Genisys (2015)

2015. július 01. - theivan

Az ősfranchise-ok nyara közepette szinte hétről-hétre felmerül a kérdés: hogy épp felesleges a heti aktuális premier, vagy sem? Kreff már megpedzette a kérdést a Jurassic World kapcsán, amikor is arra jutott, hogy az talán 2015 legmihasznább nyári mozija, mert se bűze, se hamva, és már rég nem akképp terjeszti ki a filmszéria határait, mint ahogy annak alapművéből kiindulva elvárható lett volna.

Mondjuk úgy, hogy történetesen nem született még tömegkatasztrófa ebből a retrospektív filmipari tendenciából, mert sem direktori ikonjaik (George Miller – Mad Max, J.J. Abrams – (a remélhetőleg telitalálatos) Force Awakens, de még valamilyen szinten Colin Trevorrow, az új blockbuster-császár is a Jurassic World kapcsán), de esetleg még karakán finanszírozóik és producereik sem ma jöttek le a falvédőről: megannyi filmszínháznyi balesetből tanulhattak már, és eltekintve attól, hogy akadnak kivételek - Wachowskiék például akárhány bevételi ballépés után (Cloud Atlas) igényt mutathatnak további százmilliókra, ha valami sci-fi-maszlagról van szó (Jupiter Ascending) – blockbuster szempontból igenis progresszív a mai amerikai mozi, az elmúlt időkben már látványosan több minőségi ügy születik a műfaj sztereotípiáihoz képest.

Erre itt a Terminator: Genisys. És Alan Taylor (Thor: Sötét világ), a 21. század egyik újdonsült franchise-kurvája.

terminator-genisys-poster.jpg

Nem épp halált megvető bátorsággal került Schwarzenegger neve egyedüliként a főcím elé: mégis mit vártál, akárhány éve zakatol már az öreg színészi comeback-je, nem épp Kyle Reese (Jai Courtney), vagy éppen Connorék (Emilia és Jason Clarke, na de itt már csak névrokonok) házi szappanoperájaként futott be James Cameron műfajdefiniáló kettőse, az első felvonás, valamint Az ítélet napja. Az egykori kormányzó úgy futott be anno ’84 egy baljós kor hírnökeként, mindkét részben úgy csillantotta meg saját erejét, hogy azzal inkább elborzasztott minket a jövővel való találkozástól, mintsem attól, hogy legalább jelenkori lehetőségeinkből kihozzuk a maximumot. Mindezt tette Cameron totál megalomán, mégsem rosszallandó tűzfüggönyeinek és gombafelhőinek vonzáskörzetében. Az első rész még úgy hinti el a megoldást, és aztán úgy inspirálja folytatását, mintha éppen gondosan betervezett prequelek lettek volna, valamint olyan természetesen moralizál egy halálosztó gyilkossági természetén, hogy annál már csak Linda Hamilton hősnőbálványának hétköznapi hamissága szokatlanabb, de nem épp jelentéktelenebb.

Miképp tud a Genisys, a mindent összekötő cloud-rendszerről elnevezett epizód mindezen túlmutatni? Nos, nincs egy perce sem, amikor ne robbanna fel semmi. Nincs egy száraz parkettadarabja sem, melyen ne futna végig valami magas lángú explózió. Aztán a Guardian (egy, a ’84-es történéseket megelőzvén érkező másik 101-es modell), mivelhogy élőszövetei emberi valóságukban öregednek, poénügyileg is kezd érlelődik, és emiatt Arnold minden egyes másodpercében olyan, mint a bölcs, mégsem atyáskodó felvigyázód, aki mindig feldobja a napodat. Aztán Daenerys, lévén, hogy egy új, párhuzamos sík Sarah Connor-ja, ahol már vigyáz rá egy ismeretlen feladójú halálosztó, nem is az a tudatlan, lakbérre gyűjtő egyetemista pincérnő, amiről John Connor, a legborzasztóbban promotált (mondhatni elspoilerezett) karakter regélt, hanem egy öntudatosan makacs csajszi, aki köbméteres kebleivel nem is azéééért ölelte át a meztelen jófiú Kyle Reese-t az időkimozdítóban, hanem meeeert…

tr-08739.jpg

…na, szóval értitek: a Genisys egy fényesre polírozott márkalogón, és a híres zenei taktusokon kívül (amit egyébként Hans Zimmer producerelt zeneileg) nem hozott át semmit a régi szériából, de nem is toldotta meg egyébmás érdemleges elemmel a mítoszt, sőt! Inkább super size-ba csomagolta azt a műanyag szart, amit 2 órán át rágat velünk, végül megpaskolja önmaga buksiját és tovaáll a dicső naplementében.

Alan Taylor akciói és történetvezetése már rég leszerepeltek a legutóbbi Thor-moziban, és itt sincs másképp, amit csak tud, félrekoreografál, fogyatékosságait meg kompenzációs sorozatrobbanásokkal takarja el. Párhuzamos idősíkjait, csak hogy összetettnek tűnjön, tökéletesen túlbonyolítja, filmes előismeretekre pedig még annyira sem alapoz, hogy kb. a 90. percnél is képes úgy bedobni az első rész egyik kulcsmomentumát, mintha azt elfeledettnek tartaná, valamint egy-két megmosolyogtató (de túltolt) utaláson kívül az expozíció is mintha a fiatalok felé mesélne, nem pedig a beavatottaknak – értsd, bárkinek, aki legalább egy Terminator-idézetet vág fejből. Egyébként van is rá alkalma dögivel, mert a PG-13-as korhatár (ami itthon 16-os barokkos túlzássá lett adaptálva) is kissé szétszedi a hangnemet: ez nem tudom, hogy Arnold bölcs (a film alatt körülbelül 30-40 évet öregedő modell annyi okossággal megszedi magát, hogy többet kamatoztat két lábon járó Wikipedia-ként, mintsem őrzőként), vagy pedig bárgyú (merevsége viszont majdnem őszinte humorforrás) önvalójában teljesedik-e ki igazán. Megjegyzem, ezt még mindig sokkalta szórakoztatóbb volt kisebb-nagyobb kuncogások közepette figyelemmel kísérni, mintsem szegény J.K. Simmons jellegtelen ügyetlenkedését, aki valószínűleg már egyébként is rég letudta maga mögött élete szerepét.

screen-shot-2014-12-04-at-1-58-55-pm.png

Hiába az idősíkokkal sakkozó cselekmény vagy a mozgalmasság, ez azért nem az a megfontolt játszma. Hiába van kéznél egy jó alapanyag és annak hozzávalói, mégis minden olyan szedett-vedetté válik, ahol már semmi tartalom nem rejlik meg két üldözés között, és ahol az üzenet sem egy dicső akciófilmhez méltó. Az új Terminator (hasonlóan az ez évezredi fejezeteihez) csak megmarkolja eddigi alakjait, és dobókockaként veti őket az asztalra, melyből majd kisül valami. A jogokkal való kapkodás és eme rutintalan (inkább kevésbé kiforrt) rendező csak rontottak a helyzeten: amikor a széria örökségére tekintenek vissza (vagy épp annak komplett jelenetsorait forgatják újra), az sehogy sem hiteles, inkább csak néhány franchise-kurva felesleges erőfeszítésének tűnik. Hogy mi, egy felesleges nyári mozi? Hát ki gondolta volna? 4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr47588668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kreff03 2015.07.01. 18:39:12

a Jurassic World-nél már csak a Terminátor esetében voltam biztosabb, hogy jellegtelen, a franchise-hoz semmi értéket nem adó alkotás lesz. ettől még a JW jó volt, úgy tűnik Arnieékra osztották a bohócsapkát.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.07.01. 19:32:19

@kreff03: Előzetesen mind a kettőnek buktát jósoltam, de végül a JW rám cáfolt. Viszont a Terminator esetében egyszerűen elképzelni nem tudom, hogy ebből valami jó sül majd ki (JW-nél egy kis remény azért volt). Túl szép lenne, ha ez is kellemes csalódást okozna.

kreff03 2015.07.01. 19:54:33

@REMY: Daenerys-t szeretjük, de azért valljuk be, a két Clarke garancia a bamba arcok és üres tekintetek számának maximalizálására. ergo nincs Chris Pratt, csumi van! :D

MorGorilla · http://dulifuli.blog.hu 2015.07.02. 08:33:57

Ezen a blogon azért töbet vártam volna a film jövőképének technikai vonatkozásairól és már a trailer alapján felemlegetném a kritikus helyében a Transcendenst. Mondjuk ezt csak a trailer alapján mondom, azért majd megnézem ezt a giccset :)

2015.07.02. 08:59:34

Kicsit túlírtad, kellemetlen olvasni, pedig érdekel a téma. Fölösleges ennyire virgázni egy kritikánál.

2015.07.02. 09:09:01

@HixxTizedes: már egy ideje fent van kézikamerás változat, bár azt igénytelenség megnézní.

theivan 2015.07.02. 09:49:34

@HixxTizedes: "lesz", "jósoltam", "majd megnézem", hol kommentel itt bárki is úgy, mintha már látta volna a filmet?
egyébként meg mindjárt megsértődök, ha nem kezdesz el hirtelen látatlanban fikázni velem, vagy ha ezen szavak ellenére is meglátlak az IMAX környékén!!!

2015.07.02. 23:38:42

@HixxTizedes: függetlenül a film minőségétől, az IMAX egyetlen problémája, hogy kizárólag szinkronos filmeket vetítenek benne. Ami vérlázító. Kb az egyetlen ország vagyunk, ahol ez megtörténhet, máshol legalább a választás lehetőségét megadják. Inkább nézem telefonon, de eredeti hanggal, mint imax 3D-ben, de szinkronosan.

Szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé! 2015.07.05. 08:34:35

Azért ennyire rossz nem volt. Persze kár, hpgy a trailerek és egyes plakátok önmagukban is már spoilerek voltak, de a legnagyobb gáz szerintem a szereplőválasztás volt. Ha már visszanyúltak az első részig, miért nem szerződtették Michael Biehnt és Linda Hamiltont? John Connor karaktere meg a jellegtelenşég csúcsa, ennél rosszab csak a T3-ban volt azzal a jellegtelen kis takonnyal, már a nevére sem emlékszem. Ja és ami már a T3-ban is nagyon zavart: nincs terminátor-hangulat. Ott a zenével cseszték el, talán itt is az a baj, ezt egy megnézés után nem tudom még megítélni. Talán a rendezői szék James Cameron-tartalma volt túl alacsony... :)

Szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé! 2015.07.05. 08:37:38

A szinkronhoz pedig: a westendben feliratosan is meg lehet nézni, hajrá!
süti beállítások módosítása