[Supernatural Movies]

Star Wars - Az ébredő Erő

Egy újabb remény?

2015. december 18. - Fincherista

Minden megváltozott, de igazából nem változott meg semmi.

Bár kreff03 a kritikájában remekül összegezte Az ébredő Erőt, mégis úgy gondolom, hogy Mark Hamill fent idézett szavai jellemzik a legjobban a Star Wars hetedik epizódját. Hogy pontosan mire is gondolhatott a költő? Nehéz kérdés. Utalhatott a majdhogynem túlcsorduló fan service-re, a film erőteljes hommage jellegére, vagy az előbbi kettőből némileg következő déjà vu érzésre. Esetleg egyszerre mindre. A továbbiakban, ha már a forgalmazó személyesen kérte, akkor a jó szokásomhoz képest is spoilermentesebben próbálom összegezni gondolataimat a filmről.

swkr.jpg

Abrams és Kasdan több ízben is lenyilatkozta, hogy történetük elsősorban az eredeti trilógia hangulatát próbálja megragadni, ezáltal pedig több, rajongói lelkük számára megnyugtató elemet át is emeltek a régi filmekből a sajátjukba. Az ébredő erő megítélése pedig leginkább ezen cselekedetük értékelésének függvénye, lévén ötletük értelmezhető komplexebb fan fictionként, túlzott biztonsági játékként, vagy a régiek újracsomagolt, gátlástalan átirataként. Bármelyikre voksol a néző, nem téved nagyot, s mivel jómagam már annyiszor láttam az eddigi részeket, hogy akár én is elő tudnék állni egy ilyen jellegű sztorival, így kifejezetten rühellnem kellene ezt a filmet. Mégsem tudom.

Egyrészt azért, mert a sok előzetes károgással szemben ez a film nem egy Disney-féle giccsdömping - az amúgy az ideiek közül a Hamupipőke élőszereplős változata, amit még a (szinte) mindig fantasztikus Cate Blanchett sem tudott megmenteni -, hanem olyan csodálatos világban játszódó, akciók által vezérelt érzelmi hullámvasút, amilyennek egy igazi Star Wars - filmnek lennie kell. Ehhez pedig szükség volt a régi kedvencekre. Megkockáztatom, hogy a már jól ismert megoldások egy részére is. Jelenlétük nem csak a rajongók kiszolgálásának szempontjából volt szükségszerű, hiszen a régi és az új kedvencek közötti kohézió megteremtésében is elengedhetetlen elemeknek bizonyultak.

swkr2.jpeg

Ugyanakkor könnyfacsaróan gyönyörű nosztalgia ide vagy oda, volt már idén Jurassic World és Terminátor: Genisys, ami élő példája annak, hogy önmagukban a fanok széria iránti érzelmei nem elegendők az igazán jó szórakozáshoz. Nem elég visszautalgatni a régiekre, a siker érdekében meg kell felelni az újabb trendeknek. Ezt ismerte fel jól George Miller A harag útjával, majd J.J. (nem Jar-Jar) Abrams Az ébredő Erővel. A 21. századi nézői igényeknek megfelelően alakították ki filmjük akcióorientált narratíváját, miközben sikeresen értelmezték újra a régi filmek erősségeit, s noha az akció-dramaturgia arányokat tekintve alkotásaik Bay Transformerseivel, valamint Jackson utolsó Hobbitjával vetekednek, mégsem fulladnak unalomba. Adrenalinlöketeik eloszlása ugyanis pazar stílusérzékre utal, ahol öncélú megalománia helyett a harcoknak is megvan a maga szerepe. Helyenként ezek a jelenetek többet mesélnek el a szereplőkről, mint a közöttük megbújó párbeszédek, ezáltal a túlmagyarázott motivációkat nem csak robbanásokkal, hanem tényleges tartalommal megtöltött ütközetek váltják fel. Őszintén kíváncsi vagyok, miként fogja az utókor értékelni ezt a fajta cselekményvezetést, s remélem - ha már a nolani “sötét koncepció” is viszonylag sokáig tendenciaként létezett -, hogy ennek, a szerintem általánosabban is működőképesebb megoldásnak is lesznek említésre érdemesebb követői.

swkr3.jpg

Mint ahogyan a második bekezdésben taglaltam: megértem a negatívabb hangvételű kritikákat. Az ébredő Erő történeti alapja vitathatatlanul kevés precízen kidolgozott, újszerű ötlettel rukkol elő. Ugyanakkor hangulata, látványa alapján a saga legjobbjaihoz mérhető, míg struktúráját tekintve pont annyira újszerű, általánosan megszerethető, mint egy bizonyos George Lucas 1977-es alkotása. Folytatásnak a már ismert elemek miatt ugyan nem az igazi, de egy új korszak alapkövének tökéletes. A többi Rian Johnson kezében lesz. 8,5/10

ui.: Éljen az Első Rend!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr38181594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.12.19. 10:14:50

Nálam ez abszolut 10/10. Mindent megkaptam amit vártam, képi világában, történetben, nosztalgia faktorban, és hogy megfelelően megalapozzon az új szériának. Zseniális volt sok történeti és képi hommage (pl. az alsó kép a tie fighter a naplementében, az Apokalipszis mostból), az eredeti trilógiából és más filmekből... Lehet kötekedni és fanyalogni, hogy gyakorlatilag újraforgatták az Új reményt, de ez egyrészt nem igaz, másrészt, és akkor mi van(?) ha egyszer jó a film! :) én még kétszer biztos megnézem moziban, 2D-ben, meg eredeti hanggal is.

Fincherista 2015.12.20. 14:20:08

@Nyílméregbéka: Élmény terén számomra is az év egyik legjobbja, de sztori terén lesz még ennél jobb is (remélem).

hakos05 2015.12.20. 15:30:01

Egyetértek, még én is vívódok (hehe!) azon, hogy az összeollózott sztoriszálak mérgét elnyomja-e az a kúlság, ami végig megvan a filmben. Mert Star Wars film sose volt ilyen vicces és sose volt ilyen jól megrendezett, mint ez (az 5.-et kivéve). Gondolok itt az akciójelenetekre, ahol ott vagy a szereplőkkel a csatamezőn, legyen az légi vagy földi és zongorázni lehet a különbséget itt és az 1-3 égi jelenetei között. Mázlija volt JJ-nek, hogy az Erővel kapcsolatos humbugot kikerülte, mert szerencsére ki tudta, mivel az előző 6-ban már kimaxolták a témát. Egyetlen történetszál se lógott ki belőle, nem volt a Jediből ismert Jabbás fél órás, a Mad Max rosszabb pillanatait idéző posztapokaliptikus baromkodás, se Ewok macik, se guangenek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.20. 16:52:42

Még mindig a hatása alatt vagyok! Brutálisan király film! Napról napra jobb.

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.12.20. 21:54:16

én úgy olvastam, hogy hayden christensennek lesz benne cameoja. nade hogy? őt már rég megölték! visszajön szellemként?
bettiangyalai.blog.hu

Fincherista 2015.12.21. 08:57:08

@Blogger Betti: A Rogue One-ban elvileg lehet rövidebb szerepe, mivel az a film az Egy új remény idején játszódik majd.
süti beállítások módosítása