[Supernatural Movies]

A szellemes amazonok - Szellemirtók

2016. július 28. - kultúrfaló

Az előzetes láttán nem túl sok jóra számítottam, és sajnos az sem segített, hogy az egyik főszereplő Melissa McCarthy lett. Az viszont nem zavart, hogy női komikusok veszik át Bill Murrayék helyét. Végül mindenfajta elvárás nélkül ültem be a filmre és... kellemesen csalódtam.

mv5bnjrhzdmwndmtnwvizc00mtqzltk2mjqtzgnhywuznzi1ndg4xkeyxkfqcgdeqxvynjczmdy1mzm_v1.jpg

Erin Gilbert (Kristen Wiig) épp egy állandó státusz elnyerésének kapujában áll az egyik neves és patináns amerikai egyetemen, amikor kiderül, hogy pár évvel korábban társszerzője volt egy paranormális jelenségekkel foglalkozó könyvnek, amiből egyértelművé válik, hogy hisz a szellemek létezésében. Azonnal felkeresi Abby Yatest (Melissa McCarthy) a másik társszerzőt, aki mellesleg valamikor a legjobb barátnője volt, de különváltak az útjaik. Azonban a véletlen és egy ismeretlen személy közös munkára és együttműködésre készteti őket: a paranormális jelenségek szakértőjeként rájuk vár a feladat, hogy megtisztítsák New York utcáit az egyre elkanászodóbb szellemektől. A csapat további két tagja lesz még Gilian Holtzman (Kate McKinnon) és Patty (Leslie Jones) is, valamint egy butácska, azonban annál dögösebb recepciósra (Chris Hemsworth) is sikerül szert tenniük.

Az 1984. júniusában bemutatott eredeti Szellemírtók az év második legtöbbet kaszáló mozija lett, többek között Dan Aykroyd és Harold Ramis forgatókönyvének; a humorának; a látványnak (ami 32 év elteltével lehet, hogy mai szemmel kicsit mókás) és a korszak talán legviccesebb amerikai színészeinek köszönhetően. Az 5 évvel későbbi folytatás újra jelentős sikert volt, a fogadtatása ugyanakkor elég vegyes, arról nem is beszélve, hogy az alkotók sem voltak teljesen elégedettek a végeredménnyel.

mv5bm2nmogixm2mtmdawzc00zdfllwi1ztktmdcymje1mthiyjuxxkeyxkfqcgdeqxvyntayndq2nji_v1.jpg

Több ötlet is felmerült egy esetleges harmadik rész kapcsán, közülük talán az lett volna a legérdekesebb, amiben a főhőseink egy alternatív dimenzióba kerülnek, ahol New York egy pokoli változatában kellett volna győzedelmeskedniük a szellemek felett. Azonban a túl magasra becsült költségek miatt nem lett belőle semmi. Harold Ramis 2014. februárjában bekövetkezett halálával pedig egyértelművé vált, hogy az eredeti szereplőgárdával már sosem készülhet újabb rész. Év végén mégis úgy döntött a studió, hogy egy új verziót küldenek a mozikba, amelyben nők lesznek a főszereplők, a rendezői székbe pedig Paul Feig foglal majd helyet.

Ennyi történeti kitekintés után térjünk is vissza a 2016-os verzióhoz, amely egy reboot, és egy olyan jelenben játszódik, ahol néhány kivételtől eltekintve nem hisznek a szellemekben. Tehát a korábbi 2 rész nem része a sztorinak, azoknak a filmeknek a története ebben az univerzumban és New Yorkban meg sem történtek. Ha úgy vesszük, akkor ez egy érthető döntés volt az alkotók részéről, hiszen az 1984-es film óta már több olyan generáció is felnőtt, aki akkor még nem is élt, vagy nagyon fiatal volt, hogy láthassa moziban Bill Murrayék kalandjait. Az is benne volt a pakliban (Ramis halálával pedig biztossá vált), hogy már sosem fognak tudni olyan harmadik részt készíteni, ami teljesen kielégíti a rajongókat. Az is egyértelmű volt, hogy egy esetleges folytatás új színészgárdával fel sem tudná venni a versenyt velük.

mv5bmjizodgznzcynl5bml5banbnxkftztgwmdy4nza1nze_v1_sy1000_cr0_0_674_1000_al.jpg

Az összehasonlítás természetesen így is elkerülhetetlen, és bátran kijelenthető, hogy egy izgalmas, vicces történetet kapunk, valamint a négy női főszereplő is szerethető karaktert kelt életre, akik szerencsére nem lettek sablonosak sem. Jól felépített a történet vezetés, a csapat megalakulását és teljessé válását is a kezdetektől nyomon követhetjük. 

Ráadásul számos popkultúrálsi utalás, filmes kikacsintás is színesíti a látottakat. Nekem jópárszor felcsillant a szemem, hiszen bizonyos horrorfilmes jelenetet is láthattunk, meg persze Michale Jackson Thriller című klipje sem maradhatott ki.

mv5bmja1mdiznta5nv5bml5banbnxkftztgwnzyyodk0nze_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

Úgy tűnik, Paul Feig nagyon jó ismerője a női nemnek, a Női szervek és A kém után megint erős amazonokat tesz meg filmje főszereplőivé. Jó döntés volt, hogy négy komikára esett a választása (közülük Kate McKinnon és Leslie Jones valószínűleg nálunk kevésbé ismertek a nagyközönség számára), mindegyik karakter igen eltérő és látszik, hogy mindennemű erőlködés nélkül, kisujjból meg tudják őket élettel tölteni. Nekem személy szerint Holtzman volt a kedvencem.

A női Szellemirtók bátran rálép a már ismert és kitaposott ösvényre, végül is az is előnyére válik, hogy egy női csapatot helyez a középpontba. Kultfilm biztosan nem lesz belőle, azonban szórakoztató 117 percet kapunk. A fanyalgóknak pedig csak annyit, hogy tényleg megéri a mozijegy árát. 

mv5bmtiznda3mzgtzjczyy00nmu0lwe3ztitzjhimme5mjrjmmvmxkeyxkfqcgdeqxvynju2oduznzk_v1_sy1000_cr0_0_673_1000_al.jpg

Ráadásul még néhány meglepetést is kapunk bizonyos cameoknak köszönhetően. De erről nem is írnék többet, nehogy lelőjem a poénokat... 7,5/10

A film MAFAB adatlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr868919108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: kritika: szellemirtók [ghostbusters] (2016) 2016.07.29. 08:47:54

 - SPOILERMENTES - Most, hogy nincsenek itt a férfiak, beszélhetünk végre az ionizációs folyásról. Szerencsére meglehetősen ritka jelenség, előfordulási esélye azonban nagyban megnő, ha leokád egy hármas típusú inhumán entitás ektoplazmával. Nem hangz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.07.28. 10:29:48

Kötelező néger kipipálva... :(
Faszkivan vele, hogy mindenhol kötelező a fekete főszereplő.

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.07.28. 10:48:04

@Hóhér az utolsó barátod: Meg a gyerekkorában kiközösített és a leszbikus beütéses :D

VickLogan 2016.07.28. 15:57:44

Kedves elemző, más filmet néztél esetleg, vagy nagyon kész voltál? Ne haragudj, de ez a film még egy egyszeri nézést sem ér meg, és nem azért, mert nők, vagy mert rühellem MM-et, hanem mert ostoba, nem áll meg a sztorija, a látványvilága pedig az Xbox 360-as Szellemírtók játéknak is kevésbé volt gagyi, mintha Mr. Mccarthy a Nissan Juke reklámot vette volna etalonnak.
Az elérhető legmagasabb értékelés: 1,5/10, és ez csak az említett és tényleg vicces cameok miatt...

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.07.28. 16:05:32

@VickLogan: A sztorijával mi volt a bajod? Melyik része nem állt meg?

VickLogan 2016.07.29. 08:21:13

Az egész annyira ostoba..Gondolj bele, az eredetiben 3 professzor, tudós volt, aki az egészet megcsinálta, ez egy egyetemi tanár, meg két akárki nagyjából. Az a Bill Murray-s rész meg, amikor gyakorlatilag az egyetlen értelmiségi közülük felül egy provokációnak, és kiengedi a szellemet..hát nem tudom, hogy ez hol számít hihetőnek (ok, az egész nem az, de azért loosly kapcsolódhatna a valósághoz). És ez csak néhány, ami így kora reggel eszembe jut. :)

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.07.29. 08:57:41

@VickLogan: Te láttad egyáltalán az új részt? Ha láttad, akkor nem teljesen tudtad követni a dolgokat, ugyanis három (azazz 3) főszereplő is értelmiségi: Erin quantum fizikus; Gilian elektromérnök; Abby pedig a paranormális jelenségeket kutatja egyetemi professzorként.
Ezt az indokodat ezennel meg is buktattam. Ülj le, egyes :D
Következő próbálkozás?

VickLogan 2016.07.29. 10:13:07

Hüha, látom neked személyes érdekeltséged van ebben. Olvasd el az indexen van fent egy elemzés, na az egy jó és hiteles elemzése ennek a filmnek. Vagy ajánlom még youtube-on az Angry Movie Reviewt, szintén elég jól elmagyarázzák benne, hogy miért rossz. Egyébként igen, úgymond láttam, de kb 20 perc elteltével csak háttérzajként ment, nagyjából annyit is ér. :)
Puszi

kultúrfaló · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.07.29. 10:20:00

@VickLogan: Uhh, most lebuktam, komoly dollár milliókat kapok azért, hogy ne húzzam le a filmet :D
süti beállítások módosítása