[Supernatural Movies]

5 Bruce Willis film, amit látnod kell

2013. november 11. - REMY

Ha az akcióhősöket egy dobogóra állítanánk, akkor úgy nézne ki, hogy Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, és Bruce Willis. (A sorrendet mindenki döntse el maga) Ők hárman voltak a korszak legjobbjai, és nekik köszönhetjük a legjobb filmeket. Ugyanakkor Willis volt az, aki a legtöbb minőségi filmben szerepelt, és a nevéhez nem csak egy vagy két kiemelkedő alkotás köthető, hanem jóval több. (legalábbis szerintem)

bruce1.jpg

Bruce Willis az igazi hős megtestesítője. Nem volt Hercules kinézetűre gyúrva, nem pattogtak róla le a golyók, és az energiaszintje sem volt mindig a csúcson. Félt, vérzett, elfáradt, és rohadtul elege volt, amikor valaki az útjába állt, valamint előszeretettel szívta a cigit. Ő volt az, akit a legközelebb érezhettünk magunkhoz, mert emberi volt.

A karrierjét 1980-ban kezdte, de néhány évet még várnia kellett a sikerre. 1988 azonban piros betűs év a számára, hiszen ekkor készült el a Die Hard első része, mely világsikert hozott a számára, és John McClane karaktere egybeforrott a nevével. Ezek után mondhatni már csak lefelé vezetett az út, mivel felért a csúcsra, de a zuhanásból kihozta a legtöbbet, és a lejtmenetet nem függőlegesen végezte el. Szerencsére.

No, de térjünk is rá az 5 legjobb filmjére, hiszen ezért készült ez a poszt.

 

5 – Hatodik érzék (1999)

bruce5.jpg

Volt idő, amikor M. Night Shyamalan olyan filmeket rendezett, amik mára már klasszikussá váltak, és az emberek előszeretettel veszik elő évek múltán is ezeket a filmeket. Bruce Willis a sok akciófilm mellett azért kipróbálta magát több másik műfajban is, mint például a thrillerben. A váltás jól sült el, és Willis itt is jó volt: Cole életét megnehezítik a rémálmai melyek minden éjjel gyötrik. Olyan lényeket lát, amiket mások nem, és emellett szólnak is hozzá. Cole egyetlen egy emberben bízik a kiváló gyermekpszichológusban, Malcolm Crowe-ban…

4 – Az utolsó cserkész (1991)

bruce6.png

Tony Scott és Shane Black együtt, a végeredmény pedig egy szemtelenül szórakoztató akciófilm, melybe Bruce Willis és Damon Wayans szerepel. Igazból már a rendező mivolta is garancia volt a sikerre azokban az időkben, és láss csodát a siker nem is maradt el. Bruce Willis itt a hozzá legközelebb álló karakter fajtát alakíthatta, ami annyit jelent, hogy rohadtul elege van mindenből és minden egyes mozdulat megterhelő számára. Ugyanakkor, ha kap egy szál cigit, és valaki rendbe teszi azt a kevés haját, akkor bizony beindul a buli: Joe-t felbérlik, hogy védje meg Coryt, ám amikor egy autósüldözés során a lány meghal, akkor a barátja, Dix elhatározza, hogy összeáll a lecsúszott zsaruval, hogy megoldják ezt az ügyet. Minél mélyebbre ássák magukat, egyre nyilvánvalóbb lesz számukra, hogy itt bizony egy nagyszabású dolog van a háttérben…

3 – 12 majom (1995)

bruce4.jpg

Az 1962-es Chris Marker által rendezett Kilátóterasz inspirálta Terry Gilliam-et, aki aztán annak hatására 1995-ben megalkotta a 90-es évek egyik legjobb filmjét, a 12 majmot. A film mind történetileg, mind a kivitelezését tekintve elsőosztályú, főleg ha azt nézzük, hogy az időutazós filmeket könnyen el tudják rontani a rendezők. A 12 majom minden tekintetben nagyszerű, így akik eddig még nem látták azok gyorsan üljenek le a képernyő elé és zavarják le, mert hatalmas élményt nyújt: A XX. század végén egy járvány kipusztította az emberiség 99%-át, így 2035-re nagyon kevesen maradtak. Egyetlen egy esélyük maradt, ha az időutazás segítségével információkat tudnak meg a járványról. Azonban egy hiba folytán nem 1996-ba, hanem 1990-be érkezik meg a kiválasztott időutazó, James Cole, és rögvest elmegyógyintézetbe zárják, ahonnan, ha nem tud megszökni, akkor óriási nagy baj lesz…

2 – Az ötödik elem (1997)

bruce3.jpg

Léon, a profi ide vagy oda, számomra az Ötödik elem a legjobb filmje Luc Bessonnak. (ettől függetlenül a Léont is szeretem). Miért? Mert sokkal közelebb áll hozzám az, amit Bruce Willis képviselt, sokkal jobban bejön az a karakter, amit Bruce Willis megformált, illetve maga a story, és a kivitelezés is sokkal közelebb áll a szívemhez. Ugyanakkor ezt a filmet nem csak Willis miatt érdemes megnézni, hanem Milla Jovovich, Ian Holm, Chris Tucker, és persze a nagyszerű gonosz, Gary Oldman miatt. Az ötödik elem egy nagyszerű sci-fi akció, melyben érezhető az európai hatás, illetve a Besson stílus: Minden ötezredik évben eljön a Gonosz, hogy elpusztítsa az életet. Egyetlen egy fegyver van, ami végezhet vele, és megállíthatja a pusztulást, és azaz öt elem. Ha mind az ötöt összegyűjti valaki, akkor megmenthetik a Földet. Korben Dallas akarata ellenére csöppen bele ebbe a veszélyes kalandba…

1 – Die Hard - Drágán add az életed (1988)

bruce2.jpg

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a 80-as évek egyik, ha nem a legjobb akciófilmje, sőt az sem túlzás, ha azt mondom, hogy a zsáner egyik legjobbja. Rengeteg ember nőtt fel John McClane kalandjain, és az emberi mivolta miatt tényleg ő volt az a hős, aki a legközelebb állt hozzánk. A franchise immáron 5 részt számlál, de ha igazán értékelni akarjuk a Die Hard szériát, akkor csak trilógiaként tekintünk rá, mert a XXI. századi darabok messze nem érnek fel az elődeikhez. Repkedtek a tökös beszólások, így csak annyit mondok, hogy Yippee ki-yay, motherfucker! Bruce Willis legjobb filmje, ez egyértelmű! John, a New York-i zsaru Los Angelesbe utazik, hogy együtt töltse a karácsonyt nejével, és újra életet pumpáljon a szürke házasságukba. Holly munkahelyén, a Nakatomi toronyházban azonban egy bizonyos Hans Gruber olyan akcióba kezd, ami életeket követel, így hát John a megérkezése után nem pihenhet, hiszen fel kell vennie a kesztyűt az ellenséggel…

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr665604720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2013.11.11. 01:31:05

Nála aztán nem tudnék ötös listát összeállítani!!

#5 nem tudok dönteni: Armageddon/12 majom/16 utca/Utolsó cserkész... bármelyik!
#4 Hudson Hawk
#3 Red
#2 Ötödik elem
#1 Die Hard

Ott vannak még azok, amiben nem főszereplő volt Bruce, de látni kell!: Sin City, Pulp Fiction, Nobody's Fool, Looper, Lucky Number Slevin, Moonrise Kingdom... Remekebbnél remekebb filmekben játszott.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.11. 07:35:30

Armageddon jó, 16. utca jó, de számomra nincs meg bennük az, hogy bármikor megtudjam nézni őket. Az 5-ös litát tényleg akármikor...

Hudson Hawk, Red szerintem nem olyan jó filmek.

Looperben azért játszott rendesen, az nekem tetszett is, de végül nem került fel a listára.

Nála azért nehéz listát összeállítani, mert tényleg sok remek filmben játszott, és embertől függ, hogy mit ír bele a listába. Beleteszi-e a mellékszerepes filmjeit is vagy sem... ez ugye megint felforgatja az egészet. Stb...

komplikato 2013.11.11. 10:00:47

A legtöbb akciófilje jó VOLT, mostanában már nagyon nem. De.
Igazi szinészi játék ezek többségében nincs. Van a sühös nézése, meg a sármos kisfiús mosoly téma, ezeket váltogatja a legtöbb filmben.
A 12 Majom szerintem üdítő kivétel, igaz az nem is akcifilm. A Moonrise Kingdom szerep is jól állt neki, de nem az ilyen filmek hozzák sajnos a pénzt a konyhára.
Az Ötödik elem nekem nagy kedvenc, de végig olyan érzésem volt a filmben, hogy a szerepet Jean Reno-nak írták és jobb híjján ő játszotta el helyette.

Ja és játszott ő Shakespeare darabban is ... :)
A Simlis és a szende sorozatban (Moonlighting) volt egy special epizód, amikor a sorozat karakterei eljátszották a Makrancos Katát és fenomenális volt.

Ja és igen, a Sin City-ben is befáradt piás zsarut alakít, de még is ... az nem volt sablon karakter, mint a többi akciófilmjeiben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.11. 10:06:55

nem az utcsó cserkész az első????
Az ötödik elem meg olyan rossz, hogy bűn rárakni.

komplikato 2013.11.11. 10:28:49

@komplikato: Na igen, Jól áll neki a halálban is jól hozta a karaktert. A Bajnokok reggelijében is jó volt, de ezek nem populáris filmek.

Nyílméregbéka 2013.11.11. 16:57:02

@komplikato: Bruce Willis nagyon jó színész, ezt sok filmben megmutatta már, nem véletlenül szeretik az indie filmesek és a kis költségvetésű, de komoly filmek rendezői meghívni, hogy játsszon el nekik egy-egy karaktert, kisebb de fontos szerepet. És ezek nem azonos karakterek, ezekben mindig más figurát játszik.
Egyike a sokoldalú művészeknek, a színészkedés mellett, remek blues énekes, zenész, zeneszerző, és írt is pár forgatókönyvet.

@REMY: Na, hát itt akkor nem nagyon értünk akkor egyet! :) Én ezeket bármikor, akárhányszor újra tudom nézni, az Armageddont szerintem vagy tízszer biztos láttam.
És szerintem a Hudson Hawk egy méltatlanul alábecsült filmje, egy igazi kultfilm (Willisnek is ez a kedvence a filmje között), a RED meg az utóbbi tíz évének legjobb darabja (kár a második részért...).

arajanlat 2013.11.11. 17:52:53

Hudson Hawk az első, holtversenyben az Utolsó cserkésszel. Ötödik elem szerintem nincs az első tízben sem. Igaz, még ez is magasan a mostani filmek felett áll színvonalban, ha nem számítjuk a Felejtést, és Leonardo Dicaprio filmjeit. Ez a véleményem.

mojoking77 2013.11.11. 19:23:28

@doggfather: Neeem, az otodik elem egy tokeletesen nezheto film. Az utolso cserkesz inkabb kult film, egy generacio szamara jelentett akkor valamit, de par hete megnezve mar messze nem nyujtotta azt az elmenyt, mint 15 evesen.... Kb, mint a Ford Fairlane, ami utolag vegignezve 20 ev tavlatabol, szinten egy, haaaaat, na jo, nem egy rossz film...

Ben Franklin 2013.11.11. 20:57:13

Az Utolsó Cserkész egy szar.

De Brúszvilisz menő benne.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.11. 21:07:30

A lényeg az, hogy mindenki egy véleményen van :D :P

Ben Franklin 2013.11.11. 21:11:21

@REMY: Amúgy Terence Hill sokkal menőbb mint Brúszvilisz, és még olasz is. A dagadt haverjáról nem is beszélve.

Ben Franklin 2013.11.11. 21:34:29

@Panther_V: Na pláne. Akkor még menőbb. A Brúszvilisz mit akar ilyen mezőnyben? Különben is szarráverik, akármikor, fegyver nélkül.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.11. 21:44:06

@Ben Franklin: Hát igen... azok a pofonok :) Na, majd írok is valamikor a Kincs, ami nincsről. Az a kedvenc tőlük. :)

Secnir 2013.11.11. 21:44:48

hát a die hardot nyugodtan ki lehet hagyni a top5 -ből.

ami kimaradt: a sakál, a sebezhetetlen, ponyvaregény.
szerintem.
inkább egy top10-et kellene csinálni.

subtotal 2013.11.11. 22:06:31

Utolsó cserkészben valóban van autós üldözés, meg is hal pár ember, de Halle Berry especiel nem autós üldözés során hal meg, bár autók vannak ott is :)

@Ben Franklin: fej vagy gyomor?

Nyílméregbéka 2013.11.11. 22:15:49

@Secnir: A Die Hardot kihagyni a top5-ből????!!! Ezt te sem gondolhatod komolyan! Ha van valamiben konszenzus, az az, hogy a Die Hard Bruce papa legmeghatározóbb legikonikusabb filmje. Ezt kihagyni egy toplistából olyan lenne, mintha Tarantino filmográfiájából kihagynád a Ponyvaregényt.
Ha te másképp gondolod, egyedül vagy vele. :D

grande milan (törölt) 2013.11.11. 22:44:17

Az én BW top 10-em:
1. Die Hard 3
2. Die Hard 1
3. Ponyvaregény
4. Sebezhetetlen
5. Bérgyilkos a szomszédom
6. Sin City
7. Looper
8. Hatodik érzék
9. Árral szemben
10. Nem látni és megszeretni

Llychllyn 2013.11.11. 22:49:22

A Die Hard és az Utolsó cserkész alap, kész (vidd ki innen a halott haverodat, vagy hogy volt...). A 12 majom zseniális, ott ketten is bizonyítottak: Bruce Willis nem csak agyatlan akciófilmekben képes szerepelni, Brad Pitt meg nem csak egy nyálas szépfiú (nekem legalábbis annak idején ez egy ilyen megvilágosodás volt, tudom, hogy Pittnek épp ugyanabban az évben jött ki a Hetedik, ami szintén egy komoly film volt - előtte viszont - ha jól emlékszem - komoly szerepe alig volt. Persze tévedhetek).

@Secnir: A Sakál remake, és nem is a legjobb, a sebezhetetlen nekem mondjuk nem nagyon jött be (ízlések és pofonok, mondjuk), a ponyvaregénnyel nem vitatkozom, azért az kellett volna ide - de semmiképpen sem a die hard helyére. Főleg nem az első Die Hard helyére nem, a második se volt rossz, a harmadik közepes, utána meg már mindegy is, az ötödiket meg se mertem még nézni. Mióta McClane nem káromkodik, iszik és cigarettázik, minden veszve van.

És tényleg, a mellékszerepei sem utolsók: a Moonrise Kingdom például nagyon tetszett, de persze a Ponyvaregény vagy a Sin City se semmi.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.11. 22:53:41

@Llychllyn: Igen, ezért is írtam, hogy ő szerepel a legtöbb minőségi filmben az akcióhősök közül. Nagyon szép karrierje van, de sajnos mára már eléggé leadta azt a bizonyos szintet. Azért én még reménykedem benne, hogy előhúz még valami zsenialitást a zsebéből, mert kell a filmvilágnak Willis. A régi Willis!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.11.11. 22:56:10

az 5. elemet filmnek se lehet nevezni, olyan rossz :D

Ben Franklin 2013.11.11. 22:57:03

@REMY: A legtöbb minőségi filmben Dolf Lundgren jáccik, és ő is sokkal keményebb mint a Brúszvilisz. Nem is engedte be egyik filmjébe se a Brúszviliszt. Ja és atomfizikusi diplomája is van, sőt még Szállónét is szarráverte a Roki3-ban, pedig annak a haverja elnök akar lenni.

Llychllyn 2013.11.11. 23:01:49

@REMY: Szerintem a tavalyi (vagy tavalyelőtti) Moonrise Kingdom azért nem válik szégyenére, igaz, nem pont egy akciómozi:) De ha olyan akciómozikat forgatna, mint a Die Hard 4 (vagy mint állítólag az 5), inkább maradjon a művészfilmeknél.

Viszont nem értem, miért kell fikázni az 5. elemet, amikor ott van a Kölyök...:)

Leone_510 2013.11.11. 23:09:19

tökéletes lista top 6 lenne , a cserkésszel de így is frankó

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.11. 23:18:19

@Ben Franklin: Akkor remélem jövőhéten is itt leszel, mert Lundgren fog következni (uppsz Spoiler) :D

Nyílméregbéka 2013.11.11. 23:37:52

@REMY: Igen, sajnos az utóbbi években mintha rutinból filmezne, és elég rossz választásai is voltak, a tűz is hiányzik belőle. A mélypont mindenképpen a Die Hard 5 volt, amit szerintem ő maga is szégyell, és már a forgatáson is sejthette, hogy ez egy szar lesz, mert baromi rosszul és unottan játszott benne.
Nekem ezért is tetszik annyira pl. a RED, mert abban éreztem egyedül, hogy élvezte a forgatás minden percét, és hogy szívvel lélekkel benne volt...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.12. 09:21:54

@mojoking77: nem az 5ik elem sehogy em nézhető.

A cserkész mai napig zseniális. A Ford fairlane sose volt. ;)

Globetrotter2014 2013.11.12. 09:35:50

BW az elmúlt 20 év egyik legjobb filmográfióját mutatja fel, nem csak csúcssikeres blockbusterek (pl Armageddon), de komoly "alternatív" sikerek (pl hatodik érzék, pulp fiction) de olyan művészibb filmek mint a Bajnokok reggelije.

Nagyon jó az ügynöke de jó szinész is :)

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2013.11.12. 09:36:48

@doggfather: Ezen nem veszunk ossze... :)
En barmior inkabb szivesen nezem, mint sok egyebb filmjet. Nagyon eros volt a szineszgarda,(Gary Oldman a legszenzaciosabb karakterszineszek egyike) es Lub Besson egy olyan szintu fricskat mutatott a legtobb akkor hires sci fi filmnek, amit orom volt nezni (Leila hercegno a fagyasztoban etc..). Egy igazi europai film Hollywoodban..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.12. 09:56:22

ami nagyon hiányzik a listáról az az alvilági játékok. messze nem főszereplő, de nagyon jól alakít benne.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.11.12. 18:17:44

Bruce Willis-ből eléggé le vagyok maradva, méghozzá annyira, hogy az ötös listából 2-t nem is láttam, a másik hármat is csak 1x-1x.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.12. 21:23:35

@doggfather: Akkor már vegyük elő az Alpha Dog-ot is. :D
süti beállítások módosítása