[Supernatural Movies]

Három kultikus anime II. - Ghost in the Shell

Avagy mozgóképes tudatmódosítás, következő lecke

2016. június 02. - Duba Dániel

2018 október 16-án az anime műfajának egyik alapvetésével beindul a Pólus Mozi Anime filmklubja. Októbertől havonta egy alkalommal kultikus anime filmeket vetítenek a Pólus Mozi nagytermében, ahol eredeti nyelven, magyar felirattal lesznek láthatók a Ghost in the Shell-en kívül még olyan mesterművek, mint a Chihiro szellemországban és a Totoro - A varázserdő titka. Alább a Három kultikus anime cikksorozatunk idevágó soraival hangoljuk a neuronokat, de előbb játékra bocsátunk három páros belépőt az október 16-i Ghost in the Shell vetítésre, melynek részleteit itt tudod megtekinteni ---> GitS nyereményjáték <---

A kultanime sorozat eddigi részei: Ichi, Ni, San, ShiGo, Roku.

ghost-in-the-shell-wallpapers-8.jpg

A science fiction mindig is kedvelt téma volt a japán anime műfaján belül, hiszen az itt felhasználható vizuális eszköztár szinte kimeríthetetlen. Megjeleníteni a jövőt, vagy távoli világokat, egy anime számára abszolút korlátok nélküli lehetőségeket biztosít, csakis a készítőik fantáziája szabhatja a határokat. Az első csészét lehúztuk, itt a következő. Három kultikus anime második kör, második pohár. Kaanpaaiii!

Ghost in the Shell (1995)

Talán az egyik legszélesebb körben ismert, és elismert anime a világon. Animációs filmben azelőtt sohasem látott beállításai és komplex története miatt, a kultanime sorozatunk egyik legfontosabb darabja. A rendezője az az Oshii Mamoru, aki egyébként (most figyelj!) több Nils Holgersson részt is rendezett annak idején (igen, az is egy japán anime).

tumblr_mlb14dxqab1sor8q8o2_1280.jpg

2029-et írva az ember egyre jobban hasonlít a robotokhoz, míg a gépek - az információkhoz való korlátlan hozzáférésüknek köszönhetően - egyre közelítenek embernek lenni. A világot átszövő elektronikus hálózat egyszerre eszköz és élettér mely szó szerint bekúszik a hús alá. Az ember egyszerre szoftver – egy elme, amely letölthető, átültethető –, és hardver – mint tuningolható, csatlakoztatható multifunkciós gépház-test. A kiberbűnözés elleni válaszlépésként, a kormányzat megalakít egy különleges csoportot Section 9 néven, aminek feladata a hálózat megfigyelése, és az anomáliák (hackerek) kiiktatása.

Az augmentált kiborg nő, Motoko Kusanagi őrnagy és csapata, az eddigi legveszélyesebb hacker, a hamis emlékeken és beültetett álmokon keresztül bárkit irányítani képes Bábjátékos nyomát követik. Ahogy a nyomozás halad, úgy kezd egyre nyilvánvalóbban körvonalazódni Motoko előtt a Bábjátékos igazi természete és cselekedeteinek valódi célja. A filmben talán az a legijesztőbb, hogy a szereplői maguk sem tudják eldönteni, vajon még mindig közelít egymáshoz ember és robot, vagy csendben, észrevétlenül már régen túlhaladtak a metszésponton.

gits.jpg

Ez volt az első anime, amit szinte egyszerre mutattak be Japánban, az USA-ban és az Egyesült Királyságban, nem titkoltan azzal a céllal, hogy az ázsiai szigetországon kívül is népszerűvé tegyék a műfajt. Egyenesen mozis forgalmazásra szánták és valóban, nagyvásznon éri el a legerősebb hatást. Ezt hazánkban is megtapasztalhatták azok a szerencsések, akik 2006 novemberében az Odeon jóvoltából részt vettek a DVD megjelenéssel egybekötött mozis vetítésen.

A Ghost In The Shell számtalan filmet inspirált, amelyek közül talán a Mátrix a legismertebb, és kétségtelenül a legegyértelműbb. Eszméletlenül részletes, szemet gyönyörködtető látványvilága, szuggesztív zenei betétjei és a kegyetlen akciókat meg-megszakító meditatív filozofálgatása, kitörölhetetlen nyomokat hagyott a mozgóképes cyberpunk történelemben. Az élőszrepelős változat már a célegyenesben, Scarlett Johansson, Michael Pitt, Juliette Binoche és a japán színész-rendező istenség, Takeshi Kitano közreműködésével.

A film MAFAB adatlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr378742088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása