[Supernatural Movies]

Mindenhol jó... - Oroszlán

2017. február 27. - Mikesi Tomi

Az idei évben a legjobb filmnek járó Oscarra kilenc filmet jelöltek, és mindről elmondható, hogy vagy megtörtént eseményeken alapulnak, vagy hihetetlenül realista, életszagú alkotások. Talán valamilyen szinten kivételt képez ez alól az Érkezés és a Kaliforniai álom, de a műfajukon belül ezek is a valósághű ábrázoláshoz ragaszkodnak. Legtöbb esetben egy, vagy két szereplő valódi, kegyetlen drámájának vagyunk szemtanúi, nem mondvacsinált, légből kapott indokokkal. Ezek a filmek az empátiánkra építenek, akkor tudjuk őket igazán élvezni, ha bele tudjuk élni magunkat a sokszor messze nem hibátlan karakterek helyzetébe. Azonban, ha erre nyitottak vagyunk, lehengerlő filmes élményekben lehet részünk. Ezek alól az Oroszlán sem kivétel.

lion3.jpg

Az öt éves Saroo, aki még a saját nevét is rosszul mondja, nehéz körülmények között nevelkedik. Az indiai fiút és két testvérét édesanyjuk tartja el egyedül, aki egy kőbányában dolgozik. A fiatal Saroo és a bátyja, Guddu minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az édesanyjuk terheit megkönnyítsék. Egy nap Saroo azonban elalszik egy vonaton és 1600 kilométerrel arrébb, Kalkuttában tér magához. A városban több ember próbál meg segíteni neki, ki önzetlenül, ki csak a saját érdekét szem előtt tartva, de végül a fiút örökbe fogadja egy ausztráliai házaspár. Saroo jóképű, vonzó és intelligens fiatalemberré cseperedik, majd Melbourne-be megy tanulni. Itt szembesül vele, hogy nincs tisztában a származásával, nem ismeri az igazi családját. 25 év elteltével kezdi felkutatni a gyökereit, miközben folyamatosan önmagát marcangolja. Csupán emléktöredékek alapján és a Google Maps segítségével próbálja megtalálni az otthonát.  

A film egyedi, mégis mindenki számára ismerős hangulatot teremt. Egyszerre lenyűgöző és hátborzongató, megható és rémisztő. A történet maga egy sikertörténet, hiszen Saroot örökbe fogadják, olyan nevelőszülők, akik törődnek vele. De a film felhívja a figyelmet arra, hogy ez csupán nagyon ritkán történik így. Emellett a film több fajsúlyos kérdést vet fel, talán néhányat nem tudatosan, de komolyan képes elgondolkodtatni az embert.

lion1.jpg

Érdemes külön figyelmet szentelni a film Oscar-jelölt zenéjének. Ez egy rendkívül kifejező, minimalista score, ami főként a zongorára épül, de fontos szerepet kap benne a hegedű is. Önmagában is megállja a helyét, de a film nézése közben is egyszerűen lehetetlen nem észre venni. Az oroszlán operatőri munkája szintén megkapta az Akadémia jelölését, Greig Fraiser pedig nem ma kezdte a szakmát. Az ausztrál mester olyan filmeket fényképezett, mint a Foxcatcher, vagy épp a Zsivány Egyes. Saroo Brierly önéletrajzi írását Luke Davies adaptálta, bár a forgatókönyv nem a legerősebb eleme a filmnek, kétségkívül nagyszerű munkáról van szó.

Az oroszlán színészei szintén rendkívüli munkát végeztek. Dev Patel teljesítménye valóban megérdemli a dicsérő szavakat, de talán a komoly díjakat is. Lehengerlő alakítást nyújt a kétségek közt gyötrődő, otthonát kereső Saroo szerepében, belépve ezzel az igazán nagy színészek ligájába. Ahogyan tette ezt ebben a szezonban Andrew Garfield és Casey Affleck is. De említésre méltóak a mellékszereplők, Rooney Mara, Nicole Kidman és az indiai színészek egyaránt. A kis Saroot alakító Sunny Pawar ügyesen cáfol rá minden sztereotípiára, ami a gyermekszínészekkel kapcsolatban él az emberekben. Saroo karakterén kívül minden színész korlátozott ideig látható csupán a vásznon, de mindenki elképesztően letisztult módon játszik. Talán Nicole Kidman a kelleténél kicsit több manírral machinál, de ez még pont nem zavaró. Az ő hitelességük nélkül a főszereplő alakítása sokkal kevésbé lenne kiemelkedő.

lion2.jpg

Garth Davis rendezőnek ez az első nagyjátékfilmje, és milyen nagyszerű bemutatkozás ez. Az Oroszlán egy személyes, intim alkotás, amit semmiképpen nem érdemes általános mércével mérni. Amennyiben képesek vagyunk ráhangolódni a film stílusára, felejthetetlen élményben lesz részünk. 8/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4712295913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2017.02.27. 18:05:07

Nagyon jó és megindító film.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.02.27. 20:52:26

ha Dev Patel ügyes, nem hagyja magát beskatulyázni bérelt helye lesz a felső ligában.
(bár még skatulya szerepben is lehetne bérelt helye, mert adottságai miatt nincs ellenfele)
süti beállítások módosítása