[Supernatural Movies]

A kertváros sötét titka - Tűnj el!

2017. április 15. - hannigabi

Februárban üstökösként tűnt fel az amerikai mozik bevételi listáinak élén egy, addig minimális hírverést kapó horror, amit egy addig komikus vonalon mozgó úriember, név szerint Jordan Peele rendezett. Az egyöntetűen sikeres kritikai és nézői visszhang garantálttá tette a sikert. A 4,5 millióból készült film 10 nap alatt a gyártásának mintegy hússzorosát vissza is hozta.

Március elején pedig minden magyar filmszerető ember megörült kicsit, hogy április 20-tól mi is láthatjuk Peele üdvöskéjét. Az előzetes pedig biztosított minket arról, hogy nem lesz nyugtunk a székünkben ez alatt a két óra alatt. A sors iróniája viszont, hogy az ember csak egyetlenegy esetben csalódhat a Tűnj el!-ben, ha egy jó horrort akar látni.

getout2.jpg

Mindenképpen jól tettem, hogy a megtekintés után pihentettem egy kicsit, mert akkor még úgy gondoltam erre a produkcióra, mint 2017 eddigi legnagyobb csalódására. A helyzet viszont koránt sem ennyire borús. A Tűnj el! egy nagyon értékes film lett, ugyanis a fekete bőrű Chris látogatása fehér barátnőjének családjánál olyan szócsaták és élethelyzetek színtere lesz, ami kiválóan reflektál rasszizmussal kapcsolatos kérdésekre, és mindezt egy páratlanul egyedi köntösbe bújtatja, sőt sokszor már szatírába megy át. Mert itt nem konkrét elnyomásról van szó, hanem sokszor csak a gazdag, kertvárosi sznobok epésnek szánt megjegyzéseiről, tekinteteiről, a fekete személyzet meglepő viselkedéséről, illetve főhősünk legjobb barátjával, Roddal való telefon beszélgetéséről, amiknél ráadásul a direktor úr komikus vénája is megmutatkozik, mert a produkció helyenként eszméletlenül vicces tud lenni.

Az alkotás első kétharmada szinte csak ennek a színtere. Szó se róla, történnek eközben is furcsa dolgok, de ezek inkább komikusak és sokszor kínosak, nem pedig ijesztőek vagy félelmetesek. Erre a részre vonatkozóan pedig minden munícióját ellövi az előzetesben. Egyetlen egy jelenet volt, amin ténylegesen megijedtem, a többit már láttam. Az utolsó egyharmadban azért felpörögnek az események, noha itt sem csap át horrorba, még inkább előjön a rasszizmus kérdése, és egy minden igényt kielégítő thrillert kapunk.

A színészek szinte egytől egyig kiválóan szuperálnak, az egyetlen kivétel sajnálatos módon a főszereplő Christ alakító Daniel Kaluuya, aki olykor-olyakor megcsillantja tehetséges oldalát, de összességében nagyon durván túljátssza a szerepét. Sokkal, de sokkal több grimaszt használ, mint kellene, ugyanakkor ez nem igazán válik zavaróvá, a gyakori szatirikus túlzásoknak köszönhetően. Allison Williams nagyon jó a család és a barátja közötti feszültségtől kínlódó hölgy szerepében. (És nem mehetek el amellett szó nélkül, hogy a végén hátra kötött hajjal úgy néz ki, mint az ifjú Jennifer Connelly). Caleb Landry Jones egyre felkapottabbá válik. Már korábban felfigyeltem rá a fiatalabbik McDonagh War on Everyone-jában, ebben az évben pedig az idősebb testvér filmjében is megcsillogtathatja kiváló adottságait. Itt a rendelkezésére álló időben tündököl, de ez az idő sajnos nagyon kevés volt.

getout1.jpg

A Tűnj el! egy jó film lett, sőt nagyon jó. Nyugodt szívvel tudnám ajánlani bárkinek, mert társadalomkritikus élével reflektál egy igen komoly problémára úgy, hogy közben képes módfelett humoros lenni. Aki pedig nem nézte/nézi meg az előzetest, annak még nagyobb élmény lesz. De még egyszer óva intek mindenkit, hogy ne horrorként kezelje, és ne úgy üljön be rá, hogy borzongást vár, mert ebben sajnos még a mai horror filmes szcénában is alulteljesít. 8/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr6012428885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása