[Supernatural Movies]

A katalán Hasfelmetsző, a Világkiállítás és Barcelona sötét bugyrai

2017. május 03. - kultúrfaló

Krimi rajongóként (kedvenc műfajom és a legtöbb olvasmányom is innen kerül ki) kapva kaptam az alkalmon, amikor megláttam ezt a könyvet az Agave kínálatában. Nem elég, hogy izgalmas volt a fülszöveg, ráadásul még történelmi is, és Barcelonának köszönhetően egy érdekes helyszínre is elkalauzolja az olvasót. Az évszám pedig 1888, amikor is a város világkiállítást rendezett, de ugye semmi sem ilyen egyszerű...

vesalius_titka.jpg

Az események lassan indulnak be a főszereplő triumvirátus kellő bemutatása miatt, de ezt egy percig sem bántam olvasás közben, hiszen  látszott, hogy Llobregat írás közben megszerette Daniel Amat, Bernat Fleixa újságíró és az orvostanhallgató Pau Gilbert figuráját. Mindegyikük jól felépített karakter, kellően izgalmas háttérrel, némi rejtéllyel meghintve. 

A világkiállítás előtti hetekben egyre gyakrabban találnak városszerte megcsonkított női holttesteket, azonban a hatóságok nem nagyon törik magukat az esetek mielőbbi felderítése miatt. Jobban mondva igyekeznek eltusolni az ügyet, így nem is nagyon mozgatnak meg minden követ, hogy kiderüljön a szörnyű tett elkövetőjének személye.

Így Amat orvos apja veszi kezébe a dolgokat az egyik tanítványa segítségével. A férfi azonban gyanús körülmények között veszíti életét, Daniel pedig egy levélből értesül a halálhíréről, ezért hazautazik Angliából a temetésre. Itt találkozik az újságíróval és a tanítvánnyal, majd miután a haláleset ellentmondásai miatt hiába fordul a rendőrséghez, saját kezébe kell vennie az irányítást és folytatni a nyomozást. Ugyanis a hullák egyre másra kerülnek elő.

Hőseinknek köszönhetően alászállunk Barcelona mélyebb és veszélyesebb bugyraiba, tanúi lehetünk szellemidézésnek, a várost körülölelő korrupciónak és számos titok megvilágításában is részt veszünk. A város igen sötét tónust kapott, ilyennek képzelem el a Hasfelmetsző Jack korabeli Londont. A Vesalius titka ugyanakkor még tanít is: megismertet minket az akkori orvostudomány állásával (a Clive Owen főszereplésével 2 évadot megélt A sebész próbálkozik hasonlóval), illetve magának Vesaliusnak is emléket állít, kiemelve jelentőségét az orvostudomány fejlődésében.

vesalius8.jpg

A lassabb, ráérősebb kezdet egy jóiramú és izgalmas történetnek ágyaz meg, amelynek köszönhetően csak úgy faljuk az oldalakat. Szerencsére nem sablonos szereplőket kapunk (beleértve a mellékszereplőket is), Dolors az utcalány figurája hamar a szívemhez nőtt szókimondósága és élcelődő megnyilvánulásai miatt. 

Végül pedig a borító...azonnal megragadja a szemünket, a fantáziánknak meg alig bírunk megállj parancsolni. Ritkán látni ennyire merész fedőlapot, kellően izgalmas, és figyelemfelkeltő. A tömegközlekedés eszközökön mindig sikerült elkapnom egy-két fürkésző pillantást.

Jordi Llobregat: El secreto de Vesalio/ Vesalius titka                                                                                  

Agave Könyvek Kiadó Kft, 2016

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3912353855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása