[Supernatural Movies]

Nagy uralkodók, ha találkoznak - Trónok harca 7. évad 3. rész

2017. július 31. - Mikesi Tomi

A harmadik részben várva várt pillanat elérkezik, a két fő cselekményszál összeér, Daenerys Targaryen és Jon Snow végre valahára találkoznak. SPOILERES ÍRÁS!

kepernyofelvetel_130.png

Az epizód elején Jon Snow és Ser Davos megérkeznek Sárkánykőre. Tyrion és Missandei fogadják őket, a politikai etikettnek megfelelően. De mielőtt azt gondolnánk, hogy mostantól minden simán fog menni, Missandei rögtön megkéri Észak királyát, hogy adják át fegyvereiket, a dothrakiak pedig a csónakjukat is elviszik.

Melisandre és Varys a sziklák tetejéről figyelik a küldöttség érkezését. A Pók kérdésére, hogy a Vörös Papnő miért nem ment Jon elé, mikor ő maga ragaszkodott ahhoz, hogy Sárkánykőre hívassák, az először kitérő választ ad. Aztán mikor elmondja, hogy Volantisba utazik, Varys megjegyzi, hogy jobb lenne, ha sohasem térne vissza Westerosra. Melisandre baljóslatú választ ad, vissza kell jönnie, itt, ezen a számára idegen földön fog meghalni, ahogyan Varys is.

A várva várt pillanat, hogy Daenerys és Jon végre találkoznak, teljesen máshogy alakul, mint ahogy a legtöbben számítottak rá. Először is, Jon és Ser Davos kénytelenek végighallgatni két percben Daenerys összes címét és rangját. Ezek után a Sárkányok anyja kijelenti, hogy nem ismeri el Jon Snowt, mint Észak királyát (hiszen Észak a Hét Királyság egyike, Daenerys pedig mind fölött szándékozik uralkodni), valamint emlékezteti, hogy a Stark család esküt tett a Targaryen háznak, ezért reméli, hogy Jon hűséget fogadni jött. Amennyiben letérdel előtte, kinevezi Észak Helytartójának. Daenerys végtelenül kimért, határozott és megingathatatlan, valamint eszelősen öntelt. De a jelenet során bocsánatot kér a Targaryen ház nevében az apja által elkövetett bűnökért. Jont ez sem hatja meg különösebben, nem hajlandó sem királynőjének nevezni Daeneryst, sem térdet hajtani előtte. Mikor pedig elmondja, hogy azért jött, mert a holtak serege jelenti a valós veszélyt, Daenerys pedig feleslegesen civakodik Cerseivel, az közli vele, hogy az, hogy nem hajlandó térdet hajtani előtte, nyílt lázadás.

kepernyofelvetel_142.png

Egy rövid jelenet erejéig láthatjuk, ahogyan Theont kihúzzák a tengerből, mint kiderül a nővére seregének egyik megmaradt hajója menti ki. A kapitánynak elmondja, hogy Yara fogságba esett, ő a saját szemével látta, de hiába próbált segíteni. A kapitány átlátja a helyzetet és megvetően elvonul, valamint egy katona sem rohan Theon segítségére.

Euron Greyjoy belovagol Királyvárba, kötélen rángatva Yarát, közvetlenül mögöttük pedig a két Dorne-i foglyát vezeti. Egyenesen a trónterembe lovagol és csak néhány méterre a királynőtől száll le a lováról. Ellariát és a lányát a láncaiknál fogva veti Cersei lábai elé. A nép éljenzése közben megint elkezdi cukkolni Jamiet, de mérhetetlenül élvezi frissen szerzett népszerűségét is. Yara továbbra is Euron fogja marad, de nem biztos, hogy jobban járt.

Cersei a sorozat legkegyetlenebb karaktere. Vérszomjas és bosszúálló, azt pedig, hogy legyőzi ellenfeleit, mindig az utolsó pillanatig kiélvezi. Emlékezteti Ellariát, hogyan halt meg szerelme, Oberyn, csupán a nagyzolási mániája miatt, pedig legyőzte Ser Gregort. Aztán elmondja, hogy mit jelentett neki Myrcella, egy pillanatra egészen váratlanul és tőle szokatlan módon elgyengül. Utána persze azonnal régi önmaga lesz és elmondja, milyen módszerek jutottak eszébe, amivel bosszút állhatna a lánya gyilkosán. Az, hogy Ellariát rögtön megölje, túl gyors és nem elég fájdalmas, ezért végtelen gonoszságot eszelt ki. Qyburnnek hála, felismerték a mérget, amely végzett a lányával, így szájon csókolja Tyenet. A két fogoly előbb ébred rá, hogy mit is tett Cersei, mint a nézők. Ellariának végig kell néznie, ahogy a méreg lassan végez a lányával.

kepernyofelvetel_144.png

Rögtön ezután Jaimehez siet, aki először próbálja elutasítani, persze sikertelenül. Másnap reggel mikor kopogtatnak, Cersei közli, hogy ő a Hét Királyság uralkodója, nincs félnivalója, és ajtót nyit. A szolga láthatóan így is megdöbben, hogy a királynő meg sem próbálja titkolni kapcsolatát öccsével.

Cersei fogadja a Vasbank küldöttét, aki finoman közli követeléseiket, a Robert által felhalmozott adósságot illetően. A beszélgetés során Cersei rávilágít arra, hogy a Vasbanknak egyáltalán nem áll érdekében Daeneryst támogatni a Westerosért dúló harcban, hiszen neki köszönhetően elveszítették a rabszolgaság jelentette hatalmas jövedelmeiket.

Tyrion és Jon beszélgetése a harmadik rész egyik legjobb jelenete, a két közkedvelt karakter annyi idő után újra találkoznak, ezúttal nem családjaik szégyene, hanem, mint Westeros jövőjének két meghatározó alakja. Tyrion rávilágít arra, hogy ostobaság volna elvárni Daenerystől, hogy egyetlen beszélgetés után feltétel nélkül higgyen Jonnak, ráadásul a holtak serege és az Éjkirály olyan dolgok, amikről már rég csak mesében hallani. Elismeri, hogy eleinte kétkedett, de most már hisz Jonnak és ha van bármi ésszerű kérése, azt közvetítené a királynője felé, akinek ezzel lehetősége lenne megnyernie az északiak szövetségét.

Daeneryst nem hozza igazán lázba sem Jon kérése, sem a sárkányüveg, de annál inkább a tény, hogy a szövetségesei megfogyatkoztak. Nagy szerencséje van, hogy olyan bölcs tanácsadók veszik körül, akik nem hagyják, hogy valami meggondolatlanságot kövessen el. A második beszélgetése Jonnal már kevésbé feszült és hivatalos. Elmondja, hogy nem rég, még a sárkányokat is egy régi kor meséinek gondolták, ő mégis háromnak is parancsol, akik közül kettőt elhunyt fivéreiről nevezett el. Elfogadóbb Jon állításaival és megengedi, hogy megkezdjék a sárkányüveg előállítását. Ebben a jelenetben már érhetőbbé válik kettejük viselkedése a másikkal szemben és élvezet figyelni, hogy sorozat két legfőbb karaktere, akik annyi mindene keresztülmentek, valójában mennyire hasonlóak. Mindketten makacsok és hajthatatlanok, de a komor felszín alatt, mindketten jó uralkodók, akik a népük érdekeit nézik.

Sansa láthatóan jól képes kezelni az uralkodás terheit és bölcsen osztogatja parancsait, hogy minden készen legyen, mikor végleg beköszönt a tél. Kisujj ez egyszer valódi tanácsot ad neki, ne csak egy fronton készüljön a háborúra, legyen felkészülve mindig, hogy ne érhesse semmi sem váratlanul. Ezután persze pontosan ez következik, a kapuhoz hívják, ahol meglátja halottnak hitt öccsét, Brant. A varsafa tövében Bran elmondja, hogy hiába Ned Stark jog szerinti örököse, nem lehet ura sem Deresnek, sem Északnak, mert ő a háromszemű holló. Hogy ez mit is jelent, azt nem tudja pontosan elmagyarázni nővérének, megjegyzi azt is, hogy mihamarabb beszélnie kell Jonnal. Sansa kíváncsisága ellenére sem kérdez rá, mi mondanivalója lenne, pedig a nézők már égnek a vágytól, hogy mindenki megtudhassa.

kepernyofelvetel_99.png

Jorah Mormont a főmester vizsgálata alapján teljesen meggyógyult. Mikor kettesben maradnak Sammel, kifejezi háláját és elmondja, hogy minden további nélkül visszatér királynője oldalára, aki miatt életben akart maradni. A főmestert lenyűgözte, hogy Sam végre tudott hajtani egy olyan eljárást, méghozzá hibák nélkül, amikbe a legnagyobb mestereknek is beletört a bicskája. Sam jutalma pedig az, hogy nem hajítják ki, amiért veszélybe sodorta az egész Fellegvárat. Remélhetőleg, ezután már jobb sora lesz és nem kell ágytálakat takarítania.

Az epizód utolsó tíz percében a történések váratlanul felgyorsulnak. A Makulátlanok serege megtámadja Casterly-hegyet. A Lannisterek túlerőben vannak, a vár kis híján bevehetetlen, de Tyrionnak hála, van egy titkos, földalatti bejárat, amin keresztül Szürke Féreg és néhány válogatott katonája belopóznak a várba, majd kinyitják a kaput az ostromló sereg előtt. A csata váratlanul gyorsan ér véget, a hatalmas Lannister-sereg pedig sehol sincs. Ekkor megérkezik Euron flottája, ami pillanatok alatt felégeti a Makulátlanok hajóit.

Jaime vezetésével a Lannister-sereg ezalatt Égikertbe masírozik, ahol a lehető legkisebb ellenállásba ütköznek. A hadjáratnak mindössze egyetlen célja van, Égikert kifosztása. Cersei ebből a pénzből szándékozik kifizetni a Vasbankot. Lady Olenna látszólagos nyugalommal veszi tudomásul, hogy veszített. Tudta, hogy a népe képtelen feltartóztatni a Lannisterek irtózatos és hatalmas seregét. Jaime elmondja neki, hogy sikerült lebeszélni a nővérét, hogy mindenféle kegyetlenséget kövessen el az idős úrnővel. De ennek ellenére, meg kell halnia, amivel Lady Olenna teljesen tisztában van, ezért két kupába bort tölt, majd a Tyrell-ház utolsó képviselőjének szeme láttára mérget tölt a borba. Lady Olenna habozás nélkül kiissza. Ezután pedig elmond Jaimenek valamit, ami a nézőket már a negyedik évad óta nem hagyta nyugodni, ő ölette meg Joffreyt. Mielőtt a Királyölő felindulásában elhagyhatná a szobát, még megkéri, mondja el Cerseinek, hogy ő tette.

kepernyofelvetel_119.png

A harmadik epizódban rengeteg minden történt, de legalább ennyi új kérdést vetett fel. A készítők ráadásul az utolsó tíz percben összezsúfoltak egy teljes epizódra elég eseményt, mintha grátiszba adnák a nézőknek. Daenerys elveszítette a legfőbb szövetségeseit, saját katonái előbb-utóbb kénytelenek feladni keservesen megszerzett pozíciójukat, az egyetlen lehetséges szövetségese pedig konokabb, mint ő maga. Cersei számára viszont kifejezetten jól alakulnak a dolgok, kiélheti bosszúvágyát lánya gyilkosán, bebiztosította pozícióját a Hét Királyság uralkodójaként és a Vasbank támogatását is hamarosan a magáénak tudhatja. Északon a helyzet nagyjából változatlan, hamarosan valószínűleg Arya is megérkezik otthonába, Sansa felkészül a harcra, miközben Észak minden háza felsorakozott Jon mögött. Jon talán nem nyerheti meg Daeneryst szövetségesként a holtak serege ellen, de ha elég sárkányüveget tud hazaszállítani, már az is komoly siker lehet. Persze remélhetően Daenerys végül csatlakozik az északi fenyegetés elleni harcban.

Még továbbra is rengeteg minden hátra van, de sorozat most már nem rest nagykanállal adagolni az eseményeket a rajongók számára. Az évad hamarosan a félidejéhez ér és az utolsó tíz perc alapján a tempó egyre fokozottabbá válik, reméljük, hogy a következő négy rész pedig a hatodik évad utolsó két epizódjához hasonlóan elképesztő lesz.

Az HBO Go linkje

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a
 Facebookon és a Twitteren

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2212704115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2017.08.01. 08:54:06

Jon és Danny találkozásának én is örültem, és szerencsére pont úgy zajlott le, mint vártam. Nyögvenyelős, akadozós, két, stratégiai pozícióban lévő vezér játszmája a boldog egymásba borulás helyett. Bran-t egy kicsit későbbre vártam, Arya-val egyszerre (majd ezen a héten ő is megérkezik), de a beszélgetése Sansával nagyon suta és esetlen lett. Bran "Engem senki sem ért meg" Stark...

Cersei viszont újra elemében van. A mérgezés már a smaci pillanatában egyértelmű volt, de jó látni, hogy újra nyeregben van a bitch queen (minden értelemben). Mondjuk általában ilyenkor szokott iszonyatosan pofára esni 1-2 részen belül. Jaime megint hozta a formáját. Volt valami kis jellemfejlődés, valami kis fény az alagút végén, erre Cersei előhúzza a "free blow job" kártyát, és megint ott van, ahonnan elindult. Szegényt már komolyan sajnálom.

Az epizód többi része nem volt túl emlékezetes. Casterly Rock-ot a könyvek alapján SOKKAL nagyobbnak hittem. Maga a szikla is háromszor akkora, mint a Fal, a vár pedig két mérföld hosszú - gondolom, ez is a CGI budget áldozatául esett.
Ezt biztosan sokan leírték már sok helyen, de az írói "csavarok" is csak egy hatalmas jóindulattal vehetők be...

Euron flottája elsüllyeszti a Makulátlanokét... OK, valószínűleg csak a flotta, maga Euron nincs rajta, de így is csak vakszerencse, hogy ott és akkor futottak bele Grey Worm hajóiba. Komolyan, áthajózták a Keskeny Tengert, és nem tudtak őrszemeket állítani a flottájukhoz? Kétszer, egymás után? A másik nagy csalódás az "ajándék", azt hittem, a könyvben megismert sárkánykürtöt hozza el.

Olenna kilépője nagyon hatásos volt, de azért egy baki ide is beszorult. Jaime megmondja, hogy Casterly Rock már csak a gyerekkori emlékei miatt fontos neki; na ebből Olenna egyből levágta, hogy a bányák kimerültek? Hogy ez még Tywin alatt történt? A jelek szerint erről tudnia kellett, de akkor mi a francért nem mondta ezt meg a szövetségeseinek?
Ráadásul már hónapok óta nyílt háború dúl a korona és Dorne + Highgarden között. Tényleg nem tudtak a dorniak őrszemeket állítani? Elvileg a gerilla harc mesterei, még a Targaryenek sem tudták őket lenyomni. De ha így is lenne; Olenna népe annyira inkompetens, hogy egyetlen felderítő sem volt az egész birodalomban, aki egy 10000-25000 fős sereget előre jelzett volna? Értem én, hogy Cersei-t helyzetbe kell hozni, de ennél azért kifinomultabban is lehetett volna. Remélem, Danny visszaúton megtámadja a sereget, és csinál egy második Field of Fire-t.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.08.01. 14:29:15

Olenna elég komolyat rakott oda a legvégén, bár Cersei se volt kutya... összességében tetszett a rész, mert volt pörgés, mindez úgy, hogy nem éreztem kapkodónak.
süti beállítások módosítása