[Supernatural Movies]

A 2019-es oroszlánkiráj

2019. július 15. - theivan

És még eddig az volt a bajom, hogy sorra jönnek a felesleges folytatások! A Disney bebizonyította, hogy egy “filmhez” már ennyi sem kell, elég, ha csak leültetünk egy hiénát tollbamondást írni. Így született meg a 2019-es oroszlánkiráj.

3558887-lionking.jpg

Nemrég újráztam az eredetit (bár engedjétek meg, hogy mostantól AZ EGYETLEN OROSZLÁNKIRÁLYKÉNT hivatkozzak rá), és miután Szulák Andrea hangja keresztülkísért az animációs filmtörténelem legepikusabb, legkönnyfakasztóbb, legtökéletesebb intróján, már akkor tudtam. Ha Jon Favreau rendező (egyben talán 2019 jelenleg legnagyobb szakmai leszereplője a tökéletes Chef Show után) nem hozza minimum ezt a feelinget saját újraértelmezésében, akkor már nem volt értelme. Nos, tényleg nem volt értelme.

Jó, amiatt talán mégis volt, hogy a 2019-es oroszlánkiráj egy egész jó bizonyítékként szolgálhat a jövőbeni producereknek arra, hogy ma már simán lehet egész estés realisztikus CGI-animációt készíteni és érdemes is bevállalni ilyen produkciókat, a mozibevételek igazolni fogják ennek jogosságát. Viszont nyilvánvalóan tudjuk, hogy jelen kritikaalanyunknak nem ez az érv fogja hozni a dollármilliókat. A nosztalgiaérzetet kereső szülők és fiatal felnőttek, családok esetében pedig az apró porontyok két lábon járó pénzeszsákokként fognak önszántukból elzarándokolni a vásznak elé. Óva intenék mindenkit ettől a szándéktól, pláne ha a múltidézés vágya a fő mozgatórúgó.

A 2019-es oroszlánkiráj minden értelemben alulmúlja AZ EGYETLEN OROSZLÁNKIRÁLYT. Egy-két kivételesen jól átadott jelenet kivételével technikailag is, grandiózussága és kidolgozott részletei ellenére is iszonyat jellegtelen egy kudarc lett. Soroljam? Hová tűnt az arcmimika? Hát a mozgások dinamikája, lendülete? A színek, színpaletták, amik mondjuk könnyen emlékezetessé és visszaidézhetővé tennének akár egyetlen jelenetet is (sárga-bordó és máris tudom, miről van szó)? Egy épkézláb vágó, aki normálisan beritmizálja a jeleneteket és nem csak random beállításokból mutatja be AZ EGYETLEN OROSZLÁNKIRÁLY egy az egyben átschmittelt pillanatait? Tényleg nagyon kínos, hogy az átemelt jelenetek nagy része sem stílusban, sem kivitelezésben nem tudják megközelíteni egy 25 éves mese szintjét.

the_lion_king_remake_simba_paw_via_disney_youtube_2019.png

A 2019-es oroszlánkiráj, azon kívül, hogy fél óra extra üresjárattal toldja meg az 1994-es film hosszát, semmi, de semmi pluszt nem ad AZ EGYETLEN OROSZLÁNKIRÁLY történetéhez, szövegkönyvéhez, dalaihoz, egyszóval semmihez. Sőt, ahonnan csak tud, inkább elvesz. Amikor Mufasa vadászni tanítja Simbát, akkor Zazu miért nem mondja, hogy “olyan megalázó”? Amikor Rafiki rájön, hogy Simba életben van, miért nem röhög olyan idiótán, teljesen kikelve magából, mint egy majom? Amikor Timon és Pumba elvonják a hiénák figyelmét, miért nem éneklik azt, hogy “jó pocakba jó a Pumba”, ha már minden más dalt az utolsó hangjegyig sikerült lemásolni? Apró nüanszoknak tűnnek ezek, mégis ezek bizonyítják, mik tesznek voltaképp egy mesét legendássá. Szerencsére Hans Zimmer filmzenéjéről nem kell lemondanunk, hiszen ő maga tért vissza, hogy újramikrózza saját taktusait. Ezek a szerzemények szerencsére egy icipicit tartják a lelket az emberben, ahogy teszi azt a a már jól ismert történet is, de hát hol számít ez teljesítménynek? Talán a MOME animációs szakának előkészítőjén.

A 2019-es oroszlánkiráj egyetlen hozzáadott értékéről, a színészek hangjátékról pedig azért nem tudok nyilatkozni, mert a Childish Gambinokkal és Beyoncékkal, na meg John Oliverekkel tarkított csapattól sajnos megfosztott minket a magyar szinkron, aminek sem a castingjába, sem a rendezésébe sem sikerült egy cseppnyi energiát sem ölni. A dalbetétek erőtlen és fahangú énekeinek emlékét nem tudom, hány órányi Stohl Bucis Hakuna Matata-replay-jel tudom majd magamból kiűzni. Rettenetes. Még nem tudom, lesz-e eredeti nyelvű vagy akár feliratos vetítés a filmből, ha halálos fenyegetések miatt kellene ellátogatnotok a moziba, akkor légyszi, legalább azokra a verziókra üljetek be (szerk.: még ha nem is tudtok, hiszen a kritika megírása utáni órákban véglegesedett az e heti moziműsor, ahol csak szinkronos vetítéseket látok).

new-promo-posters-the-lion-king-live-action-remake-1.jpeg

Tehát a 2019-es oroszlánkiráj nem lett egy tekintélyt parancsoló nagymacska, csupán csak egy girhes copycat, amit csak elődje hagyatéka ment meg a végleges tömegkatasztrófától. Elküldhetném Zazuval az elefánttemetőbe, eltapostathatnám egy egész riadt gnúcsordával és lefingathatnám Pumba bogártól szétrohadt belével, hogy végül felzabáltassam egy rühes hiénafalkával, de lehet az lenne a legjobb, ha már rögtön a legelején lehajítanám a trónszirtről. 4/10

A film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozz fel a YouTube-csatornánkra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9814947726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2019.07.17. 08:57:19

Kedves Szerző! A kritikádhoz csak annyit: Szerintem ez a film ennyit sem ért meg. Amikor először hallottam, hogy megcsinálják, azt hittem, átverés. Az egyetlen és megválaszolhatatlan kérdés: Miért? Bennem ez minden riméknél felmerül, és rendszerint hülye ötletnek tartom, de itt ötletem sincs a válaszra. Erre mi szükség volt? Azt mondják, a Disney most leforgatja minden rajzfilmjét élőszereplősen. Ez is hülyeség szerintem, de legyen. Na mennyivel élőszereplősebb a CGI mint a rajzfilm (vagy mi)? Már az alapötlet olyan szintem marhaság, hogy bennem fel sem merült, hogy jegyet vegyek erre a filmre, vagy majd megnézzem pár év múlva a tévében, vagy pusztán a létezéséről tudomást vegyek.
Mindenesetre nagy-nagy tisztelet a türelmedért, hogy végignézted, és még az elemzésére is időt szántál.

GGy 2019.07.18. 09:24:56

Tényleg ennyire sz@r?! Úgy terveztem, hogy megnézem, de most már inkább nem....

mojoking77 2019.07.18. 09:33:39

Basszus de oreg vagyok. Ketszer probaltam meg elkezdeni magyarul, egyszer sem jutottam tul Szulak Andrea, szerintem, rem idegesito introjan, harmadjara inkabb angolul neztem, ugy valahogy vegigszenvedtem. Lehet, ha a premier idejen megnezem, akkor nem tartanam annak aminek igy tartom, de harmincon tul eloszor megnezni....., hat nem konnyu. Az tetszett, hogy latszik, egy valodi rajongo sir itt, hogy elloptak gyermekkora legmeghatarozobb filmelmenyet. Nincs igazan jogom kirohogni, hisz nekem is van ilyen film, de abbol eszem agaban sincs megnezni egy feldolgozast, hisz BIZTOS, hogy nem fogja tudni visszaadni az eredetit, csak idegesitobb lesz, pont az altalad is emlitett apro kis kulonbsegektol. Szoval a szerzonek: nyugi, a vilag csak rosszabb lesz, ahogy oregszel, ugy fogod egyre tobb helyen latni, mig a vegen te is az leszel, mint akiket most meg kirohogsz :)
süti beállítások módosítása