[Supernatural Movies]

8+1 film arról, hogy hogyan csináld

2020. március 25. - kultúrfaló

Sokan kényszerülünk otthon maradásra ezekben a hetekben...és ha már így alakult, akkor itt az ideje, hogy megpróbáljuk hasznosan tölteni ezt az időszakot. Ha azt akarod, hogy valami biztosan elkészüljön, akkor csináld magad-tartja a mondás. Nincs ez másként a filmeken sem, így megint elkészült egy új lista, melynek mindegyik szereplője remekül bemutatja, hogy mennyi mindenen átsegíthet, ha megvalósítjuk magunkat.

joy2_1.jpg

Bár már mindenki tudja, de azért leírom, a válogatás most is szubjektív. Na, akkor csapjunk is a közepébe!

1. Sing Street (2016) - Alakíts (családi) zenekart

ss1.jpg

A helyszín az 1980-as évek gazdasági válságában tengődő Írország, itt él a filmünk főhőse, Conor Lawor, akit a szülei pénzspórolás céljából átíratnak egy olcsóbb, szigorú szabályokhoz kötött katolikus suliba, ahol papok tanítanak és már az is baj, ha nem fekete cipőt hordasz. Az  osztálytársak között is vannak sutyerákok, az egyik be is húz az új jövevénynek. Conor napja mégis jó véget ér, amikor a sulival szemközti épület lépcsőjén meglát egy gyönyörű lányt, aki annyira elvarázsolja, hogy azt hazudja, hogy épp videoklippet forgat a zenekarával és pont egy ilyen lányt keresnek. Az már csak a hab a tortán, hogy nincs zenekar, így mivel tetszik a csajnak az ötlet, gyorsan össze kell gründolni egyet.

A Sing Street azt mutatja be, hogy a zene az ilyen kilátástalan helyzetben a legtöbb fiatal számára az egyetlen menekülési útvonal lehet a szegénység és a nem túl rózsás családi körülmények közül. Conornak sikerül összeszednie a bandát a suli hasonlóan kinézett néhány diákjából, és a bátyja zenei tudásának köszönhetően az éppen aktuális zenekarok és videoklippek hatására leforgatják saját videóikat a rendelkezésre álló eszközökből. Olyan zenekarok híres számai kapnak új jelentést, mint a The Cure, a Duran Duran, az A-Ha, a The Clash vagy a The Jam.

Remek zenék és kedves karakterek vezetésével tehetünk popkultúrális időutazást a nyolvanas évekbe, John Carney író-rendező személyes élményei ihlették a filmet, érződik, hogy szívvel-lélekkel készült. Egy újabb feel-good csemege.

2. Ed Wood (1994) - Éld ki a kreativitásod

giphy_3.gif

“- Atyavilág Béla, ezt hogy csinálod?! – Laza ízületek kellenek és tiszta magyar vér.”

„Üdv néked barátom! Szóval érdekelnek a titokzatos, misztikus, rejtélyes dolgok. Ezért jöttél hát el ide. Most először napvilágra kerül a teljes igazság arról, ami történt. Felsorakoznak a bizonyítékok azon nyomorult lelkek titkos vallomása alapján, akik túlélték e szörnyű megpróbáltatást. Az események, a színhelyek…nem őrizhetjük tovább ezt a borzalmas titkot. Elég erős-e a szívetek ahhoz, hogy elbírjátok Edward D. Wood életének hátborzongató történetét?”– teszi fel a kérdést egy koporsóból kikelő szmokingos férfi Tim Burton Ed Woodról készített zseniális életrajzi filmjének elején.

Ő volt az, akinek a 9-es terv a világűrből című alkotása elnyerte a világ legrosszabb filmjének címét, nem mellesleg pedig a legrosszabb rendezők között tartják számon ezt az igazán bohókás és érdekes munkamódszereket alkalmazó „szakembert”. A filmben betekintést kapunk a rendhagyó filmforgatási időszakokba; megnézhetjük, hogy Ed Wood és „stábja” szó szerint mindent maga csinált, sokszor ott helyben improvizálva; olyan „színészeket” alkalmazva, mint például az egyik producer fia, a barátnője csontkovácsa vagy egy birkózó. Tim Burton olyan neves színészeket tudott szerződtetni, mint Johnny Deppet főszereplőnek, Martin Landaut Lugosi Bélának, valamint az egyéb szerepekben láthatjuk még Sarah Jessica Parkert, Patricia Arquettet, Bill Murrayt, Vincent D’Onofriot. Majdnem elfelejtettem: senkit se tántorítson el, hogy fekete-fehérben lett forgatva.

3. Éretlenek (Les sous-doués, 1980) - Tanulj valamit/fejezd be a tanfolyamot/sulit, amit elkezdtél

eretlenek.jpg

Vannak filmek, amit bármikor és bármennyiszer meg tud nézni az ember, nekem ez az egyik ilyen. Gyerekként tök vicces volt, ahogyan egy osztálynyian próbálnak meg átmenni az érettségi vizsgán különféle puskázási technikákkal. Ahogyan egyre közelebb kerültem én is ehhez a hatalmas megmérettetéshez, úgy vált egyre félelmetesebbé a dolog, így az újbóli megnézés kicsit megnyugtatott. A francia kétballábas diákok puskázási technikái igen változatosak, sokszor még az osztályterem falai sem szabhatnak határt nekik, és hiába 40-en éves idén, még mindig vicces.

4.  Fűbenjáró bűn (Saving Grace, 2000) - Kertészkedj

fu.jpg

Aki ismeri az angol filmeket, az tudja, hogy ha egy nyugodt, békés, netalántán Isten háta mögötti kisváros a történések helyszíne, akkor biztos,  hogy mire letelik a játékidő, bármi megtörténhet. Így van ez ebben a filmben is, mely remek humorral és számos vicces helyzettel mutatja be egy olyan háziasszony (Brenda Blethyn) mindennapjait, aki fű termesztésre adja a fejét, na meg a kertjét. Pedig férje haláláig tökéletes élete volt, azonban a szomorú haláleset után kiderül, hogy nem csak a szép emlékek, hanem tetemes adósságok maradtak hátra. És hát a hitelezőket ki kell fizetni, az adósságokat rendezni kell, így Grace végül elbocsátott (és a kérdésben igen tapasztalt) kertésze (Craig Ferguson) segítségével belecsap a lecsóba…akarom mondani, a fűbe és a dílerkedésbe.

5. Lego kaland (The Lego Movie, 2014) - játssz
lego2_1.jpg

Emett az útmutató által éli szabályozott monoton mindennapjait. Nincsenek barátai, egymondatos műsorokat néz a tévében, órákig képes a munkatársaival ugyanazt a dalt (szupi-szuper) énekelni munka közben és olyannyira nem lóg ki a többiek közül, hogy mindenki unalmasnak találja. Egy nap, amikor megtalálja az ellenállás elemét, minden megváltozik, ezzel pedig lehetősége nyílik arra, hogy változtasson az életén és megmentse a Lego világokat a világuralomra és a tökéletességre törő Lord Biznisztől.

Phil Lordot és Christopher Millert, a Derült égből fasírt és a 21 Jump Street-A kopasz osztag író-rendezőpárosát kérték fel rendezőnek. A 100 perces játékidő alatt maximumon pörögnek az események, egyszeri megnézés nem is elegendő, hogy mindent poént felfogjunk; az akciójelenetek között alig van pihenő. Az alkotók a lehető legtöbb Lego világot (pl: western, kalóz, űrhajós) igyekeztek felhasználni. Az animáció pedig a CGI és stop-motion keveréke, az effektek (füst, robbanás, víz) is mind-mind lego alkatrészekből állnak össze, aminek köszönhetően a néző úgy érezheti, hogy ő játszik, ezért valóban érdekes végeredményt kapunk mind a látvány, mind a történet szempontjából.

Plusz pontot érdemel az is, hogy rengeteg, a popkultúra szerves részét alkotó szereplőt, figurát beépítettek a történetbe: jól megfér egymással Abraham Lincoln, Shakespeare, az ember és a teknős Michalangelo, Dumbledor és Gandalf, Superman és Wonder Woman. Filmes utalásokkal is teletűzdelték, újragondolták például a Star Wars egyik kultikus jelenetét, és a Matrixszal is mutat némi hasonlóságot. Azóta Batman önálló mozit kapott, tavaly pedig kijött a második rész is.

6. Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (Me and Earl and the Dying Girl, 2015) - Forgass filmeket
earl.jpg

Greg (Thomas Mann) ügyesen lavírozik a középiskola különböző klikkjei között, senkihez sem tartozik, egy szem gyerekkori barátja van, Earl (RJ Cyler), akit a kollégájának hív inkább. A két srác fanatikus filmrajongó és Greg apjának köszönhetően a rétegfilmeket is ismerik. Szabadidejükben filmklasszikusok no-budget rövidfilm verzióit készítik el barkácsmódszerekkel, már negyvenkettőt leforgattak. A fiúk átlagos életébe Greg anyukája piszkál bele, amikor megkéri a fiát, hogy látogassa meg egyik osztálytársát, a leukémiás Rachelt (Olivia Cooke), és töltsön vele egy kis időt.

Én, Earl…dramedy a javából, hiszen a fiatalok szemén keresztül mutatja be a rák és az elmúlás feldolgozását. Greg és barátja igyekszik is helyt állni a nem túl könnyű helyzetben, és mikor anyukájának engedve bekopog Rachelékhez, főhősünk nem is sejti, hogy a megszokott élete mennyire más kerékvágásba fog kerülni és az emberekhez való viszonya is megváltozik.

7. A sebhelyesarcú (Scarface, 1983) - Néha erezd ki a gőzt

seb.jpg

Brian de Palma a ’80-as években elkészítette minden idők egyik legjobb gengszterfilmjét, és Tony Montana figurájával egy olyan gátlástalan pasit adott a filmtörténelemnek, aki párját ritkítja. A rendező az azonos címet viselő Howard Hawks produkciót szerette volna remakelni, ám a forgatás előtt felvetődött egy olyan ötlet, miszerint el kéne hagyni a 30-as éveket, valamint a sötét és szürke Chicagót, és az egész történetet át kéne helyezni az akkori 80-as évekbe, a kokainnal és hawaii ingekkel dúsított Miamiba, amit Oliver Stone forgatókönyvíróként ugyancsak támogatott. Ezzel a döntéssel pedig egy teljesen új megvilágításba sikerült helyezni a zsánert az amerikai álmot meglovagolva, a kokaint és a „Tiéd a világ” felfogást felhasználva. De Palma egy sokkal lazább, véresebb és nyersebb filmet készített a nagy klasszikusokhoz képest, amiben Tony Montana minden bizonnyal a világ leggyorsabb gengszterkarrierjét futotta be. Az egyik pillanatban még egy Kubából érkező hajón láthattuk, a másikban pedig már a villájában szívta fel a kokainhegyeket az asztaláról.

A hirtelen jött szerencsét, az éppen a legjobb pillanatban a legjobb helyen levést és annak felismerését, hogy ha beáll bizonyos sorokba és kicsit kitart, hamar felfelé juthat a ranglétránt mutatja be nagyon jól a film, itt valóban mindent a saját ön-és akaraterejéből valósított meg Montana. Al Pacino pedig lehengerlően és mindent elpusztítóan kelti életre. Nem csak a gengszterfilmek rajongóinak ajánlott ez az igazi filmes klasszikus, de azért gyomor kell a látottakhoz.

8. Joy (2015) - Ha már túl sok az otthoni feladat, kell egy kis énidő

joy1.jpg

Joy (Jennifer Lawrence) egy működésképtelen házasságban él, ápolja az anyját, gyereket nevel és a háztartást is vezetnie kell, a vágyait megélni már se ideje, sem ereje nincs. Egyszer mégis betelik nála a pohár, és úgy dönt, megvalósítja gyerekkori álmát: feltaláló lesz. Háziasszonyként pedig mi másra esne a választása, mint egy házimunkát segítő, önkicsavaró felmosóra.

+ The 100/A visszatérők (2014-) - Éld túl
101.jpg

Mihez kezdenél, ha 99-ed magaddal ledobnának a földre, hogy rajtatok teszteljék, milyen állapotban van a szülőbolygónk? Ha 97 éve senki sem járt lent és senki sem tudja élhető-e egyáltalán? Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, milyen veszélyek fenyegetnek. Vajon életben maradnál? 

„A világűrben születtem. Sosem éreztem a nap sugarát az arcomon, nem lélegeztem be igazi levegőt. Nem úsztam még vízben.

Egyikünk sem.

Három generáción keresztül a Bárka tartotta életben az emberi fajt. De mára az otthonunk haldoklik.”-halljuk Clarke, egy szőke lány hangját a kezdő képkockákon.

A világűrben közel 100 éve keringő Bárka egyre ramatyabb állapotban van, a létfenntartáshoz szükséges eszközök az utolsókat rúgják, a készletek kifogyóban, a vezetők kivételével senki sincs tisztában az igazsággal. Egyetlen lehetőség maradt: tesztelni, hogy lakható-e már ennyi idő elteltével az atomháború dúlta Föld. A küldetésre 100 fiatalkorú fegyencet választanak ki (köztük Clarket is), hiszen értük nem nagy kár, ha esetleg elbukik a vállalkozás, ráadásul így 1 hónapnyi plusz élelem marad a Bázison.

A The 100 alapötlete előrevetíti a nem is túl távoli jövőt, ami valóságban is bekövetkezhet, hiszen az emberiség igen csak ebbe az irányba halad. Számos nukleáris- és biológia (sőt, ki tudja, hogy még mi) van különféle országok birtokában; a természeti kincsek és készletek is kifogyóban; a víz hiány is már egyre súlyosabb problémává válik szülőbolygónk bizonyos részein. A felfedezésre küldött fiatalok az emberiség utolsó reménye, ha ők elbuknak, az emberi faj kipusztul. Sokan nincsenek is tisztába, milyen fontos, hogy szerencsével járjanak…

 

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr9713963760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása