[Supernatural Movies]

Opus imperfectum, avagy a homok titkai - Dűne

2021. október 21. - Duba Dániel

Az olyan film, ami már a legelső pillanataival képes meglepni engem, nagy ritkaságnak számít, pláne manapság. A Dűne egy ilyen film. Az érdem a filmstúdió marketingeseit és azok gyakornokaikat illeti, akik a sokmillió dollárból felépített kampányukban egy szót sem ejtettek arról, hogy az első percekben lezajló narráció alatt kiírt filmcím valójában így néz ki: Dune - Part One.dune_main.jpeg

Disclaimer: az idehaza 1996 és 1997 között óriási sikerrel vetített brazil teleregény, A homok titkai semmilyen formában nem szerepel a cikkben. Bármiféle címbeli egyezőség csupán a véletlen műve. Nem olvasható benne sem bohó szerelmi kaland, se Holdkóros Tonyó és Paul Atreides közti jellembeli párhuzamok fejtegetése a sorok között, habár a kísértés óriási volt.

A tény, hogy ez csak egy Part One, egyetlen közönségnek szánt plakáton, előzetesben vagy sajtóanyagban nem szerepelt, ami egy elég vakmerő húzás volt a stúdió részéről. Ugyanakkor könnyen visszás is lehet a film fogadtatására nézve, hiszen a nagyérdemű többségétől nem elvárható, hogy minden mozizás előtt kellő alapossággal tájékozódjon az adott filmről. A készítők sebészi pontossággal választották ketté Frank Herbert eredeti Dune regényét, miközben kevéssé törődtek például a film lezárásával, ami egy elég jelentős, és főleg váratlan hiányérzettel engedheti útjára az egyszeri mozinézőt. A probléma nem azzal van, hogy két részben mesélik el a történetet, hanem azzal, ahogy kezelik a szétválasztást.

Úgy tessenek ezt elképzelni, mintha Az új remény kantinjelenete után Obi Wan, Luke, Solo és Chewie az Ezeréves Sólyommal felszállnának a Tatuinról, majd egyszer csak kiírnák a betűket. Igen könnyen előfordulhat, hogy mikor a 155 perc után legördül a függöny, az ember ottmarad a kérdőjeleivel további három, négy – vagy ki tudja hány – évig, míg a Part Two elkészül (vagy nem készül, egyelőre még ez is benne van a pakliban, ha oly kicsi is az esély rá).

dune_2021_6.png

Denis Villeneuve eddigi karriercsúcsa a Sicario - A bérgyilkos. A mexikói határon tomboló erőszak és drogpokol témája tökéletes partnerre lelt a kanadai rendező komoly, melodramatikus, a humor minden formájától köhögőrohamot kapó, az egész audiovizualitást a sistergő feszültség alá betagozó stílusával. Utolsó két sci-fijével (Arrival, Blade Runner 2049) viszont olyan, hirtelen az élbolyba került filmes benyomását kelti, aki kicsit elveszni látszik önnön rendezői nagyságának girbegurba útvesztőiben. A Dűnével viszont pontosan azt a fajta mértanilag kiszámított, művi megközelítést sikerült ledobnia magáról, ami a Blade Runner 2049-et szinte megfojtotta, hogy létrehozzon egy majdnem az elejétől a végéig piszok mód szórakoztató látványfilmet.

"Arrakis, avagy Dűne. A homok birodalma. Otthona a Fűszernek. A Fűszer irányítja a birodalmat. Aki kézben tartja a Dűnét, kézben tartja a Fűszert." Ez az 1992-es videojáték, a valós idejű stratégiai játékok keresztapjaként nyilvántartott Dune 2 - A Building of a Dynasty nyitánya, és össze is foglalja helyettem a Dűne történetét. A Fűszer az Arrakis homokja alatt termelődő nyersanyag. Hallucinogén drog, ami nélkül a csillagközi utazás elképzelhetetlen. A kitermelése feletti jogokért két nagy dinasztia, a Harkonnen- és az Atreides-ház verseng, alattomos geopolitikai csatározásokba sodorva ezzel az ismert univerzumot. Míg a Harkonnenek vasmarokkal szorongatták a bolygót, a fennhatóságot frissen elnyert Atreides-ház megpróbál békét teremteni az Arrakison. Erre a család fiatal hercegének, Paul Atreidesnek lehet a legnagyobb esélye.

A Fűszer kitermelése önmagában sem veszélytelen. A dűnék alatt gigantikus homokférgek vadásznak az aratógépekre, miközben a bolygó őslakosai, a fremenek folyamatos gerilla akciókkal nehezítik a munkát. Ezekhez a pillanatokhoz köthető a film legjobb része is, Leto és Paul Atreides ornitopteres aratógép mentése a fremenek által isteni lényként tisztelt homokféregtől. A jelenet bőkezűen adagolt feszültsége, Hans Zimmer beduin-áriákkal megtámogatott elektronikus dübörgése, és a homokférgek első bemutatkozása olyan élmény, ami kifejezetten IMAX-ra készült, éppen ezért csak mérsékelten ajánlanám a film október 21-ei HBO Max-os megtekintését. Itthon még úgyse elérhető a szolgáltatás, szóval ettől egyelőre meg vagyunk mentve.

dune_2021_2.jpg

Ahogy peregnek a játékidő homokszemcséi, a vaskos tanácstermi politizálás, valamint a fremen-mitológiák boncolgatása helyett a film mind jobban a Timothée Chalamet által alakított Paul Atreidesre koncentrál. Ennek sajnos az a fantasztikus szereplőgárda látja kárát, amit a produkció az indulásakor folyamatos média-bejelentgetések közepette szívott magába. Olyan nevekkel bánnak pazarlóan, mint Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Javier Bardem és Dave Bautista, akik épp csak feltűnnek pár rövid jelenet erejéig, hogy aztán a fókusz visszaálljon Chalamet kissé enervált, kissé unalmas messiás figurájára. Mondanom sem kell, a Paul anyját játszó Rebecca Ferguson mindig csodálatos, és ezúttal jutott is neki pár igen erős jelenet. Érdekes volt még látni a pár pillanatra feltűnő, eredetileg londoni, majd egy ideig Párizsban elő hajléktalanból lett autodidakta kultzenészt, Benjamin Clémentine-t is feltűnni a császár hírnökeként, akinek 2015-ös bemutatkozó albumát nagyon ajánlom mindenkinek.

A valós és virtuális díszletek néhol ugyan kissé túlságosan is szürkék és ingerszegények, de legtöbbször egészen elképesztőek. Villeneuve határozott elképzelései a látvány, és az általuk gerjesztett hangulat tekintetében kifizetődni látszik minden egyes képkockán. Az erőt sugárzó geometriai formák mentén lekerekített brutalista betonépületek mellett olykor még a híres Jodorowsky-vízióból is elősejlik egy-egy dizájnelem, amikben távolról felismerhetjük a nagy H. R. Giger szellemének nyomait – mínusz az óriásfalloszok, természetesen.

Az örömbe csak az utolsó fél óra rondít bele, ahol a film fájdalmas mód leül, majd ezt követően minden előjel nélkül egy random jelenet után véget ér, ahogy már említettem az elején. Nem kertelek, a Dűne utolsó negyede kifejezetten unalmas, pláne, hogy akkorra már 'majd két egész órája ülünk a székünkben. Így befejezni egy olyan filmet, aminek a következő része még csak most íródik hatalmas bátorságra, egyes vélemények szerint óriási butaságra vall. A Dűne megtekintése ugyan egy teljes élményt ad, de a történet ilyen módon való kettészedésének köszönhetően a film önmagában nézve eredendően sérült és hiányos. Más lenne a felállás, ha a Part Two jönne a jövő karácsonyi szezonban, de sajnos korántsem ez a helyzet.

dune_2021_4.jpg

A mai stúdióviszonyok között leforgatni egy olyan Dűnét (vagy legalábbis a felét), ami koherens, érthető, feldolgozható, befogadható, ezzel együtt pedig az eszképista szórakoztatás mellé is pipát kanyarít – mindezt anélkül, hogy túlzottan lebutítaná az alapanyagot –, nem lehetett egy sétagalopp. Ez mindenképp Villeneuve érdeme, hiszen ez még egy olyan kaliberű filmesnek sem sikerült, mint David Lynch (már ha a kritikai és nézői visszajelzések nagyját nézzük, mert én kifejezetten kedvelem). A befejezetlen Jodorowsky-projekt művészeteken átívelő beteljesületlen ígéretével persze nem vethető össze, de ez a Dűne legalább elkészült.

Egyszer olvastam valahol, hogy a Dűne tulajdonképpen Star Wars, csak felnőtteknek. Látva ezt a 155 percet, ez a kijelentés egyelőre még nem teljesen egyértelmű, de határozottan jó az irányzék. Ez a DűneDűne, akinek meg nem jön be, az fáradjon el szépen egy Libribe, Könyvudvarba, vagy tudomisén, és forgassa bátran Frank Herbert időtlen regényciklusát. Vannak itt opciók, ez is valami. 8/10

A Film MAFAB adatlapja

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3316729616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weirdo 2021.10.22. 04:16:34

Én hatalmasat csalódtam ezen a felezésen, egyetlen kritikában sem olvastam róla, még olyan embertől sem, aki látta a teljes filmet, nem csak spekulált. Ezzel gyakorlatilag kiherélték a filmet, nem Dűne volt, hanem csak egy sci-fi. Aztán ha esetleg nem lesz folytatás, akkor mi van?

Quas! 2021.10.22. 07:46:48

@weirdo: Hónapokkal ezelőtt már lehetett tudni, hogy csak az első regény fele lesz benne. Ha olvastad, az is két részben jelent meg eredetileg. Egyébként csodálkoztam volna, ha egyben leforgatják, mert az univerzum, amit Frank Herbert megteremtett óriási, amit nem lehet belezsúfolni egy 1,5órás filmbe.

Alick 2021.10.22. 10:27:37

Majd ha a torrenten fenn lesz mind a két rész, akkor majd egyben megnézem. :)

eßemfaßom meg áll 2021.10.22. 12:05:54

@Quas!: "amit nem lehet belezsúfolni egy 1,5órás filmbe." nem is kell, manapság nyugodtan lehet 3 órás egy mozifilm.

Tapi2021 2021.10.22. 12:10:35

Bizony. Kérdéses, hogy mit látnak, értenek és ÉREZNEK ebből azok, akik sem nem olvasták a regényeket, sem a Lynch filmet nem látták?
Én sem tudtam, hogy a több, mint két óra csak az első fél lesz. Bizony csalódtam. A több részre bontott történeteknek is valahonnan valahová kell elérniük minden részben! Lásd a Gyűrűk Urát! Amit legalább leforgattak egyszerre, így biztos volt a folytatás, belátható időn belül.
Most nem látom be sem az időt, sem azt, hogy miért kellett szélnek ereszteni a stábot, ha már ott voltak...???

Félő, hogy ez a fél rész így - bármennyire is látványos, hangos.. - nem lesz akkora siker, hogy garantálja a biztos folytatást. Bár hogy nézne ki, ha nem fejeznék be?
Az első vetítésen tízen sem voltunk...

Kár volt "eltitkolni", hogy ez csak a fele! Nyilván, amikor már láttuk a kiírást, meg amikor perceket szántak a látomások lassított bemutatására..., egyértelmű volt, hogy a történet nem jut el a végéig, vagy talán sehová. Kár.

Nem bántam meg az ezerötszáz forintot, de ha nem ismerném a történetet, úgy jöttem volna ki a moziból, hogy hát akkor ez most így hogy?

Tapi2021 2021.10.22. 12:12:05

@eßemfaßom meg áll: Igen, Lynch azért csak megcsinálta egyben.

Pierr Kardán 2021.10.22. 12:26:42

Első rész ?!?!?!

A KillBill volt ilyen, hogy két hentelés között egyszercsak abbahagyták a filmet, majd egy év múlva jött a második rész.

Na, akkor megfogadtam, hogy ilyen "első részt" az életben többet meg nem nézek, úgyhogy ehelyett a Dűne helyett megnézem a tizenvalahány évvel ezelőtt forgatott verziót, aminek van jópár hibája, de legalább teljes.

Egyébként nincs olyan, hogy megfilmesíthetetlen regény, ezt mondták Asimov Alapítvány regényfolyamára is, és lám, elég jó sorozatot készítenek belőle.

Quas! 2021.10.22. 12:41:13

@Tapi2021: Aki nem olvasta, az nem is értette. Nem láttam még, ezt a filmet, de asszem eredetileg az első regény ott lett ketté vágva, amikor elmenekült Paul meg Jessica, miután elárulta őket az orvos és a Harkonnenek lerohanták a bolygót. Elég sok a filozofálgatás benne, meg a belső monológok, amit kurvanehéz vászonra vinni, úgy, hogy még a nézőt is lekösse. Ugye a Lynch féle filmnek is az volt a hibája, hogy nem magyarázott semmit, a másik soksok órás koprodukciós film meg 3regényt dolgozott fel a ciklusból, rengeteg meséléssel, de nulla látvánnyal, mondjuk a második részen látszott, hogy több pénzt szántak rá, és sikerült megnyerni pár nagy nevet, le is cserélődött a szereplőgárda jó része. Ha ezt sikerülne belátható időn belül folytatni, akkor jó kis univerzumot tudnának felépíteni. Főleg, hogy a harmadik regényben már nem sok szereplő van az elsőből, és azok is öregek. A többiben meg mindig új szereplők vannak, csak visszautalgatnak a régiekre.

Tapi2021 2021.10.22. 13:18:52

@Pierr Kardán: Van az már 37 is! :-)
De a könyv a tuti! :-)

Tapi2021 2021.10.22. 13:28:28

@Quas!: Igen, csak ugye a regényt azonnal tovább tudtad olvasni! :-)
Ha már belefogtak, egyben le kellett volna forgatni, aztán egy év múlva garantáltan kijönni a folytatással.

Így szép volt ez a film, csak alig volt tartalma. Helyette kaptunk sok-sok percnyi látomást, lassítva - nem rossz csaj Zendaya, de ennyire azért nem jó :-) -, meg szép makettek, hosszú bemutatását...

A Hobbit sem volt elég három részhez, de mégis sikerült úgy felturbózni a párbeszédeket, meg a harci jeleneteket, hogy elvitték a sok időt és még elejük is volt, meg végük is. Itt nem igazán.
Kíváncsi vagyok mekkora siker lesz?
Talán újraolvasom, míg várjuk a következő részt. :-)

Sir Gombóc 2021.10.22. 15:42:32

@Pierr Kardán: "Egyébként nincs olyan, hogy megfilmesíthetetlen regény, ezt mondták Asimov Alapítvány regényfolyamára is, és lám, elég jó sorozatot készítenek belőle. "

Kár, hogy az eredeti történethez nagyjából semmi köze..

arthurthedent 2021.10.22. 18:30:31

@Sir Gombóc: Igen, az alapítvány sorozat az borzalmas, rohadtul semmi köze az eredeti regényhez, értelmetlen katyvasz. A Dűne viszont szuper, hűek maradtak a könyvhöz, ez nagyon tetszett. Féltem, hogy "újragondolják" a történetet, ami soha nem vezet jóra. A dűne látványa meg hangulata is nagyon el lett találva, szerintem sikerült megfogni az eredeti hangulatot és ez szuper. Az alapítványt gyorsan újraolvastam, hát tényleg elrontották a sorozat hangulatát. Az eredetinem haltak meg milliók, nem volt elmebeteg gyilkos a császár, nem is hasonlított a sorozatra.

Arcade Macho 2021.10.22. 18:35:17

sok sirtak hogy kette lett vagva a film, nos mivel van meg masik 20 regeny igy lesz ebbol egy uj Marvel univerzum a kovetkezo 20 evben

amugy meg a sztori ott laposodik el hogy Duncan Idaho lesz a foszereplo az eredeti 7 regenyben, szoval jol tettek, hogy a filmre viheto adaggal bolcsen safarkodtak

eßemfaßom meg áll 2021.10.23. 10:37:57

@Pierr Kardán: "ezt mondták Asimov Alapítvány regényfolyamára is, és lám, egész jó sorozatot készítenek" a címéből.
süti beállítások módosítása