[Supernatural Movies]

[kritika] Egy amerikai farkasember Londonban (1981)

2013. szeptember 02. - REMY

1981-ben elég sokszor lehetett telihold, mert a rendezők nagyon ráálltak a farkasember témára. Előbb Joe Dante rendezte meg az Üvöltés című filmet, majd John Landis bújtatta farkasbőrbe a főszereplőt. Landis bár horrorfilmet rendezett, a műre mégis úgy lehet tekinteni, mint egy mesére. Könnyed, és szerethető a brutális jelenetek ellenére is.

ware1.jpg

David Kessler és barátja, Jack egy három hónapos túrán vesznek részt, melynek az egyik állomása Anglia. Egy nap egy kicsiny falu ivójába térnek be, ahol a helybéliek rémisztő tanácsokkal látják el őket; maradjatok az úton, és kerüljétek a mocsarat! Figyeljétek a Holdat! A fiúk fittyet hánynak az ottaniakra és továbbállnak, ám a sötétben egy vérszomjas fenevad vár rájuk…

Landis azzal emelte ki az átlagból az Egy amerikai farkasember Londonba című filmet, hogy a történetelmesélés nem a megszokott módon zajlik. Egy meseszerű légkört teremtett, melyben keverte a véres és humoros jeleneteket. Utóbbit pont annyira erőltette, hogy ne lépjen át a film a paródia kategóriájába. Ezzel a lépéssel egy az átlagnál jóval nagyobb réteget is meg tudott célozni, mert nem egy tucathorrort (slasher, lélektani) lökött a nézők elé, hanem egy hátborzongató, de mégis szerethető filmet, ami azoknak is bejöhet, akik alapjáraton nem kedvelik a műfajt.

Ugyanakkor a horror kellékek nincsenek elhanyagolva, sőt! Rick Baker olyannyira jó munkát végzett a hullák, sebek, és maga a farkasember megalkotásában, hogy a smink és maszk kategóriájában még Oscar-díjat is nyert (mára már 7 díjat tudhat magáénak). Utóbbi megalkotása (farkasember átalakulása) még újszerű is volt, ezáltal a nézők akkoriban tátott szájjal nézhették, amikor David Naughton kínkeserves átalakulása zajlott a filmvásznon.

Az Egy amerikai… játékideje nem mondható hosszúnak, épp ezért a jeleneteket nem nyújtották el, nem engedték, hogy leüljön a film, hanem úgy töltötték fel a 90 percet, hogy az elejétől a végéig élvezhető legyen, és egy percig se fulladjon unalomba.

ware.jpg

Landis alkotása a lehető legjobb korban készült el, hiszen a 80-as évek horrorjai között rengeteg minőségi alkotás található, melyek mára már kötelező darabbá váltak a műfaj kedvelőinek. A film a farkasember témában is előkelő helyet foglal el, és a tálalásának köszönhetően tényleg felejthetetlen szórakozást nyújt, így bátran lehet ajánlani minden horror kedvelőnek. Ilyen egy igazi klasszikus 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr705478507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mbraun 2013.09.08. 16:05:51

Hasonlo filmek kozul, a 80`as evekbol, talan a legjobb sorozat a Howling volt, 4 kulonbozo resze volt. Ne szamitson senki CGI effektekre. :)
Aki Van Helsing-en es Blade filmeken nott fel annak ugyse fog tetszeni szerintem.
Meg par film a nyolcvanas evekbol, Kedvencek temetoje,Omen szeria, es a Pentek 13 elso kiadasa.
süti beállítások módosítása