[Supernatural Movies]

[kritika] Az utolsó ház balra (2009)

2015. február 05. - REMY

Emlékszem anno 2009-ben hatalmas hype övezte az Utolsó ház balra című thriller/horror filmet, és ennek hatására én is elég gyorsan letudtam az alkotást. Természetesen csalódtam, mint ahogy a legtöbb mai horrorfilmben, de valamiért mégis adtam neki egy újabb esélyt. Dennis Iliadis alkotása viszont nem élt vele, így a végeredmény most sem fest másként.

utolso2.jpg

Aznap este, hogy a család megérkezik az elhagyatott helyen fekvő tóparti házba, Marit és barátnőjét elrabolja egy szökött rab és a bandája. Az ezt követő borzalmak után a rémült és sorsára hagyott Mari egyetlen reménye, hogy vissza tud jutni a szüleihez, Johnhoz és Emmához. Balszerencséjére azonban támadói véletlenül pont azon a helyen kérnek szállást, ahol a lány biztonságban lehetne…

Az a legrosszabb az egész filmben, hogy jó is, meg nem is. Jó, mert a színészek nem okoznak csalódást, a brutális jelenetek pedig pont annyira kemények, mint amennyire azt a film megköveteli. Maga a történet is teljesen rendben van egészen az utolsó pillanatig. Azonban ez kevés a sikerhez, ugyanis Dennis Iliadis filmje nem képes olyan atmoszférát teremteni, ami illene a történésekhez. Thrillernek nem elég nyomasztó, horrornak pedig nem elég sötét. Ezenfelül pedig a játékidő hatására a film többnek akar látszódni, mint ami. Iliadis-ék úgy gondolták, ha elhúzzák a játékperceket bő két óráig, akkor a filmjük komoly hatást ér el, és többet fog nyújtani, mint az efféle tini-horrorfilmek. Részben igaza is volt, mert néhány csavarral sikerült elérniük azt, hogy több legyen, mint az átlagos tini-horrorok, azonban a megfelelő hangulat hiányában a játékidő csak egy túlnyújtott, üresjáratokkal telített végeredményt szült.

Bár tény, hogy a film az utóbbi idők felhozatalában egy jó másodvonalas, nézhető szintet ért el, illetve olyan karakterekkel operált, ami az összképet tekintve jól működött. Normál esetben itt egy Mari általi mészárlást láthattunk volna a végén, ám néhány csavarnak hála egy teljesen más fordulatot vett a film az utolsó 40 percre.

utolso1.jpg

Ettől függetlenül azonban a helyén kell kezelni az alkotást, mert bár potenciál volt benne, és egy korrekt remake kerekedett ki belőle, a kellő hatást sajnos nem tudta elérni. Ezáltal, ha nem is felejthető, de egy nem túl fényes végeredményt elérő filmet láthattunk. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr417108043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása