[Supernatural Movies]

Best of 2012

2012. december 30. - REMY

2012.jpg

Egy saját TOP 10-es lista a 2012-es évről.
Bevallom őszintén nekem nagyon tetszett az idei felhozatal, és rengeteg jó filmet dobtak a rendezők a közönség elé. Ugyanakkor nagyon sok film még így is kimaradt, és talán 1-2 még felfért volna a listára, de még nem volt idő mindegyiket megtekinteni, vagy csak a jövő évben kerül a hazai mozikba. (pl. Lincoln). Így a megadott kereteken belül az alábbi lista állt össze:

top10.jpg

Rendező: Rian Johnson

A tizedik helyre az Argo-akciót legyőzve ért be a Looper nevezetű akciófilm, mely hatalmas meglepetést okozott az idei évben, mind önmagában, mind a saját műfaján belül. Remek storyval, illetve remek megvalósítással készült el a film, ráadásul két sztárral a fedélzeten. Nevezetesen Bruce Willisel, és Joseph Gordon-Lewittel. Mindenképpen maradandó alkotásnak nevezném.

top9.jpg

Rendező: Marc Webb

Marc Webb az idén megalkotta az igazi Pókembert, mely képregényhű és fantasztikus is volt egyben. Számomra mindenképpen oda-vissza veri a Sam Raimi féle trilógia bármely epizódját, ráadásul Andrew Garfield is sokkal hitelesebben adta elő Peter Parker szerepét, mint bő 10 évvel ezelőtt Tobey Maguire. Egy könnyed és szórakoztató képregényadoptáció volt, aminek az egyedüli hibáját a gyenge CGI okozta.

top8.jpg

Rendező: Ang Lee

Úgy jutott el hozzám a film, mint a villámcsapás, azaz egyik pillanatról a másikra. Sokáig azt sem tudtam, hogy készül egy ilyen film, így nem is került fel az év legvárósabb filmjei listára. Aztán láss csodát, a film megtekintése után simán felírtam a TOP 10-be. Ang Lee ismét megmutatta a tehetségét, és a rendezése mellett a csodálatos látványvilág meghozta a gyümölcsét.

top7.jpg

Rendező: John Hillcoat

Egy igazi gengszterfilm keretein belül a Bondurant fivérek megmutatták, hogy milyen fából faragták a családjukat. Mindent túléltek, és óriási hírnevet szereztek, a szesztilalom idején. A filmben Tom Hardy elképesztő nagyot alakított, és már csak ezért is érdemes megtekinteni, ráadásul a sokak által B kategóriás színésznek tartott Shia LaBeouf is megmutatta, hogy tud ő játszani, ha akar. Guy Pearce és Gary Oldman jelenléte csak hab volt a tortán.

top6.jpg

Rendező: Sam Mendes

50 éves lett a világ leghíresebb titkosügynöke, így Sam Mendes vállára még nagyobb súly nehezedett, mert a fél évszázados múlttal rendelkező franchise, nem mutatkozhatott egy B kategóriás produkcióval. A Daniel Craig által vezetett színészi gárda, már így is hátrányból indult, mivel a Kvantum csendje óriási kudarc volt a maga idején, ezért mindenkinek a maximumot kellett nyújtania a siker érdekében. Az eredmény magért beszél. Sokan a legjobb James Bond filmnek kiáltották ki, (köztük én is, bár a hiányos ismeretek miatt ez nem mérvadó). Tehát mindenképp érdemes megnézni.

top5.jpg

Rendező: Simon West

2010-ben Stallone úgy gondolta, hogy összehívja a nyugdíjas akciósztárokat és leforgatnak egy közös filmet. A végeredmény megosztó fogadtatásban részesült, bár az a réteg, akik a filmben szereplő színészek filmjein nőttek fel, azok többségben szórakoztatónak találták. Köztük én is, mert mindig is egy olyan filmre vágyam, amiben a kedvenc akciósztárjaim szerepelnek. Na már most, 2012-ben megérkezett a 2. része a Feláldozhatóknak, amiben még több sztár, és még több akció kapott helyet. A CGI miatt húzhatjuk a szánkat, de ezt levéve, a szórakozás garantált volt.

top4.jpg

Rendező: Joss Whedon

A Marvel Stúdió nagyot robbantott a Bosszúállókkal az idei évben. Nem csak a pénz terén, hanem a nézők körében is. Egy 2 órás tömény szuperhős mozit láthatunk, ami meg lett fűszerezve egy kis humorral is. A story könnyedén lett vezetve, és 1-2 üresjáratot leszámítva végig leköti az ember figyelmét. Képregényfilmek terén mindenképpen előkelő helyre sorolható. Valószínűleg a 2015-ben érkező folytatás is nagy sikert fog elérni.

top3.jpg

Rendező: Ridley Scott

Az Alien filmek szülőatyja, az idei évben elhozta nekünk a Prometheus című filmet, ami a lista dobogójára is felért. Scott visszanyúlt az Alien univerzumba, és megpróbálta szélesíteni a látókörünket, amit szerintem véghez is vitt. Igaz, néhány kérdés még válaszolatlanul maradt, de azokat majd a folytatásokból megtudjuk. Mindenesetre a kapcsolatot érezni lehet, az Alien filmekkel, ráadásul egy fantasztikus képi világgal lett megáldva a film. Számomra hatalmas élmény nyújtott, így bátran írtam fel a harmadik helyre.

top2.jpg

Rendező: Peter Jackson

A Tolkien fanok nagy örömére, Peter Jackson ismét visszarepített minket Középföldjére, bár most egy kicsit visszafogottabb, könnyedebb alkotással, a Hobbittal. Mindenképpen az év egyik legnagyobb meglepetése volt a film, mert ritka az, amikor egy rendező, egy adott történeten belül a 4. filmjével is óriási sikert tud elérni. Jackson megcsinálta, és megmutatta, hogy nagyon ért a Tolkien világ megteremtéséhez. Ismételten egy gyönyörű látvány világgal rendelkező filmet adott a számunkra, amihez a gondosan kiválasztott színészek is sokat adtak. Tipikusan az a film volt, ami a bő 3 órájához képest is rövid volt, hiszen simán tudtam volna még tovább nézni.

top1.jpg

Rendező: Christopher Nolan

És megérkeztünk a lista első helyezettjéhez, a Felemelkedéshez. Nolan 2005-ben elővette a Batman storyt, és egy olyan komoly világot adott mellé, amivel magasan az egyik legjobb képregényfilmmé varázsolta a Sötét lovagot. Ehhez jött a folytatás, ami rátett még egy lapáttal a minőségre, így sokan féltek a trilógia záró epizódjától, mert nem hitték, hogy sikerül még tovább növelnie a szintet. És igazuk is lett, mert nem sikerült, ugyanakkor még mindig az egyik legjobb szuperhős filmet készítette el nekünk. Méltó lezárása volt a trilógiának, tehát bátran csaphatunk a levegőben, mert Nolan megcsinálta, és Nolan győzött. Nálam az év legjobb filmje lett.

Végül: Amit nagyon sajnálok, hogy nem láthattam még az idei évben az a Felhőatlasz, Holdfény királyság, Lincoln, Amour, Django, A nyomorultak, és az End of Watch...
No, de ami késik az nem múlik. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr354987071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.12.30. 11:15:10

Meglep, hogy a Pókember bárkinél is felkerülhet egy ilyen listára. Sztem annyira nem volt hűdejó.
Meg hát az Expendables is, de tudom, h annak kapcsán nem igazán értünk egyet.
Amúgy sztem a Felhőatlasz, End of Watch párost megvárhattad volna, mert alaposan felkavarnák ezt a listát.

(én ezért is várok az ilyen listázással január közepéig-végéig, hogy mindent be tudjak pótolni)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.12.30. 11:31:11

de én direkt 2012-ben akartam még elkészíteni. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 13:57:11

@danialves: semmilyen listára nem szabadna felkerülnie a Pókembernek...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.12.30. 14:12:01

@doggfather: "2012 legközépszerűbb filmjei"? :D
@REMY: Ok, csak úgy meg eléggé hiteltelen 2012 legjobb filmjeiről beszélni, ha csak a 70%-ukat láttad. Mert gondolom a Felhőatlasz meg nem fog belekerülni 2013 legjobb filmjeibe, tehát a november-decemberi alkotások nagy része nem is létezik ebben a rendszerben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 15:06:23

@danialves: max egy olyan listán, olyat meg nem szoktak írni. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.12.30. 15:24:22

@doggfather: ebből lehet h egy "challenge accepted lesz"
süti beállítások módosítása