[Supernatural Movies]

TOP 10 szakáll

2014. április 14. - theivan

Egy hatalmas szakáll sok mindenre jó: nőzésre, indokolatlanul művészkedni, vagy ha éppen nyertél egy Oscart, sokkal autentikusabbnak tűnhetsz a pódiumon egy méretesre növesztett arcszőrzettel, miközben önelégülten köszönöd meg családodnak és ügynökeidnek az áhítatos segítséget (mint ahogy azt a lenti három pofa teszi). A blog viszont (még) nem csapott át bulvárlapba, úgyhogy maradjunk a filmszerepeknél.

Oscars2013BenAffleckGeorgeClooneyBeards_large.jpg

Rengeteg masszív szakállrengeteg alapos átvizsgálása után megszületett minden idők egyik legfontosabb listája. Pontot teszünk és eláruljuk, melyik szakáll nyújtotta a legemlékezetesebb mozgóképes alakítást. Ugyan nem voltak különlegesebb kritériumaink a versenyzőkkel szemben, de persze díjaztuk, ha a szakáll hosszú, dús, ősz, de még inkább, ha igazi, nem pedig a sminkosztály munkája. Őket is becsüljük, de egy ilyen véresen komoly megmérettetésben ez doppingnak minősül, úgyhogy most könnyes búcsút veszünk Gandalftól és Hagridtól. Hagyjuk meg ezt az emberek, de leginkább az igazi férfiak ádáz küzdelmének. Hát lássuk őket, színpadon a tíz klasszis szakáll.

 

10. Ben Affleck – Az Argo-akció & Christoph Waltz - Django elszabadul

argo_1.jpg

Az már eleve pozitívum, hogy a tehetséges rendező és színész (utóbbiról inkább döntsetek ti, hogy milyen) ezzel takargatta seggformájú állát, de amúgy a gombafrizurával együtt is elég ütős párost alkotott a rabmenekítő-szakáll. Tulajdonosának Oscart is hozott, még ha nem is rendezőit, vagy éppen "arcszőrzetit". George Clooney is a közelben volt, mint producer, ráadásul neki is volt már szakállas szerepe (Sziriána), de a helyezés nem az övé.

schultzlaughing.png

Továbbá tévedés, hogy a világ legjobb osztrák színészét kétszer is Oscarral díjazták volna: a Django elszabadul kitüntetettje ugyanis maga a szakáll volt, mely legalább annyira tudta magáénak az eleganciát, mint a fogorvos maga. Gézával együtt holtversenyben kerülnek a sereghajtó pozícióba (és teszik értelmetlenné a „TOP 10” megnevezést), mert nem csak az év (2012), de a koncepció is megegyezett: nagy haj, nagy szakáll, nagy díjak!

9. Russell Crowe – Noé

Russell-Crowe-Noah.jpg

Egy viszonylag friss versenyző egy nem éppen ismeretlen színész arcán elhelyezkedve: a Noé kapott tőlünk hideget-meleget, de ami elvitathatatlan, az nem más, mint a tény, miszerint az ősz Kossuth-szakáll legalább nem esett CGI áldozatává. Ráadásul viselője nemrég ünnepelte 50. születésnapját, tehát mi sem lehetne szebb ajándék, ha nem egy örömteli 9. helyezés!

8. Sylvester Stallone – Rocky IV

Rocky-Beard.jpg

Talán a legtöbb indulónk csupán bús melankóliáját kívánja kifejezni dédelgetett szőrrengetegével, velük szemben viszont Rocky keményen küzdött és küzdött. Biztos voltak ikonikusabb fazonjai a híres színésznek, elég csak híres körszakállára gondolni, de kellett egy igazi, kőkemény sportoló is, aki szó szerint ringbe száll. Ezentúl ha hóban edzetek, akkor csakis így, ki tudja, mikor csap le rátok is a szovjet titkosszolgálat.

7. Zach Galifianakis – Másnaposok

2009_the_hangover_034.jpg

Túl nyilvánvaló volt, hogy ő is a listára kerül, de ahogy a szerep egybenőtt a színésszel, úgy a színész is a szakáll részévé vált.  Muszáj belátni, hogy ő és poénja csupán egyfilmes volt, utána minden egyes próbálkozás színtiszta erőlködésnek tűnt. Azonban ez a bizonyos egyetlen momentum az évezred komédiatörténelmének egyik legkülönlegesebbike volt. Ehhez pedig kellett a Jézus-szakáll is.

6. Hugh Jackman – X-Men filmek

Wolverine-hugh-jackman.jpg

Most komolyan azt hittétek, hogy megússzátok képregényfilm nélkül? Aggodalomra azonban semmi ok, ezúttal nem a Man of Steel kerül terítékre, mint ahogy ez az összes toplistánkon történt (ha ezt Remy meglátja, megvonja tőlem a nem létező éhbéremet). Nem ám, hanem az a Hugh Jackman,, aki hiába énekel orrhangon, és hord közben hatalmas rabszakállat, nekünk a Farkas-fazon hű viselője marad. Sokat írtunk manapság a karakterről, olvasgassatok róla.

5. Robin Williams – Good Will Hunting

vj9R2.jpg

„Ha a művészetről kérdeznélek, szakkönyvek tucatjaiból tudnál idézni. De azt nem tudod, milyen érzés a Sixtus-i kápolnában állni, sosem néztél még föl arra a csodálatos boltozatra.  Biztosan dugtál is néhányszor. De azt nem tudod, milyen érzés igazán boldogan felébredni egy nő mellett.” De ami a legfontosabb: Sean azért nem látta a magabiztos férfit Will-ben, mert nem volt szakálla!

4. Bill Murray – Tenenbaum, a háziátok (és más Wes Anderson-filmek)

royal-murrayboard.jpeg

Amellett, hogy számomra a világ egyik leg-„wtf”-ebb figurája, szerencsére van olyan öreg, hogy egész életemben csakis ősz szakállal láthattam (már ha nem vetemedett afféle őrültségekre, hogy megborotválkozott). A csúcs általában a Wes Anderson-filmekben éri a közönséget, ezek közül most a Tenenbaum, a háziátok nyert. Azért az Édes vízi életben látott szakáll-sapka kombináció is rendesen oltotta a népet, vagy a legutóbbi Grand Budapest Hoteles bajusz sem volt utolsó.

3. Bud Spencer akármiben

photos-bud-spencer-34834501-1200-933.jpg

Képzelj el egy filmet, amiben egy nagydarab ember sima babapopsi arccal osztja a pofonokat. Ha neked sem sikerül, akkor megérted miért olyan fontos szereplője a megmérettetésnek az öreg Carlo Pedersoli. Egyébként meg, ha kimaradna, a kommentszekcióban nagy valószínűséggel heves tiltakozások ütnék fel fejüket, ezzel rondítva a verseny sportszerűségén (mint ahogy az egyébként is meg fog történni Chuck Norris mellőzése révén).

2. Joaquin Phoenix – I’m Still Here

phoenix-portrait.jpg

Elárulom nektek, ő a titkos favoritom: bajusszal igazi intellektuális és szerelmes jellem, teljes arcszőrzettel viszont maga a megtestesült káosz. Egy rap karrieres hoax-hoz kellett az álca, amit a Casey Affleck által rendezett dokumentumfilm sem rest bemutatni nekünk. Vagy inkább mockumentary. Igaz, hogy ebben a műfajban találunk ragyogóbb gyöngyszemeket is, mint például Banksytől a Kijárat az ajándékbolton át, de abban nem a szakáll volt a fontos (pedig ott is feltűnt), hanem a kapucni!

1. Tom Hanks – Számkivetett

Cast Away Tom Hanks pic1.jpg

Amíg a versenybírák további kivizsgálás alá vetik a futó Forrest Gump szakállát, megkérdőjelezve annak eredetiségét, addig a FedEx lelkes munkatársa szívesen birtokolja a pozíciót. Az életvitelből adódó elegáns igénytelenség hatalmas piros pont a zsűrinél, ezért most ő nyerte a rangos versenyt. Nem mellesleg a színésznek egy éve volt a bravúr kivitelezéséhez, a film ugyanis forgatási szünetre kényszerült, tehát nem semmi munka volt, kérem szépen. 

Muszáj megjegyeznünk, hogy a bírák „top of mind”-módszerrel jutottak dűlőre a dobogó tetejét birtokló személlyel kapcsolatban. Azonban egy ilyen listán egyébként is megtisztelő akárhányadiknak lenni. Ez különösen igaz az élmezőnyre, ahol kifejezetten szőrös, akarom mondani, szoros volt a verseny. Szóval a többiek se szomorkodjanak, és nyugtassák magukat azzal, hogy eközben Leonardo DiCaprio az Oscar után innen is üres kézzel távozott!

+1: Anchorman

Anchorman-The-Legend-Continues1.png

Rendben, az összeállítás nem lett volna teljes a bajusz kategória bármely nemes képviselője nélkül. Tehát a különdíj most Ron Burgundy-nek jár. He's kind of a big deal.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr615889794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 09:09:45

hát rocky szakálla inkább vicces. :D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.04.14. 13:21:34

Ennél elborultabb listát is régen láttam :D Szenzációs :D

SemBoga 2014.04.14. 15:16:11

arcszőrzet lista MAGNUM nélkül? SKANDALLUM!!!

pacagánycsök 2014.04.14. 15:54:18

már előre hörögtem hogy nem lesz Bud, de ezt most megúsztad:) Magnum +1

Nyílméregbéka 2014.04.14. 17:15:16

Azért Sperrow kapitány gyöngyfüzött arcszörzete szerintem dobogós! :) Hol van Gandalf? Ha már Rocki, akkor inkább Mr. T... :) Chuck Norrist lehagyni? nem félsz? :D

Nyílméregbéka 2014.04.14. 17:17:11

... Ja és Sascha Baron Cohen szakálla a Diktátorban!

theivan 2014.04.14. 19:45:03

@Nyílméregbéka: akiket felsoroltál, azoknak a nagy része műszakállas (lelombozlak, még Jack Sparrow is), és ott a bevezetésem szövege is ugyebár.

rengeteg izomarc lemaradt, de így is sok-sok filmműfaj képviselteti magát, és ez inkább fontosabb egy ilyen "véresen komolyan vett" listánál

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.14. 22:30:04

"ha ezt Remy meglátja, megvonja tőlem a nem létező éhbéremet"

A következő két hónapra nem kapsz semmit, pedig most kaptunk egy kis szponzori pénzt, na de abból majd veszek egy jó kocsit. :(

theivan 2014.04.15. 01:30:49

@REMY: két hónap alatt pont meglenne a szomorú Keanu Reeves-szakállam
süti beállítások módosítása