[Supernatural Movies]

Amerika kapitány: Polgárháború

2016. május 02. - kultúrfaló

A Marvel Galaxis összeállt, a képregények megfilmesítésének harmadik fázisa jól odapörköl és remekül indul.

SPOILER-mentes kritika!

h20wkj2-iron-man-vs-captain-america-who-sides-with-who-in-marvel-s-civil-war-jpeg-151871.jpg

Amikor a Disney 2009-ben megvette a Marvel Entertainmentet, a legnépszerűbb képregényhősök sorra megkapták a nekik járó figyelmet és filme(ke)t: Vasember, Amerika kapitány, Thor, Hulk és a Bosszúállók sem maradhatott ki. A készítők megtehették volna, hogy egymástól független mozikat készítenek, de okosan felismerték, hogy a legjobban és a legokosabban összeválogatott alapanyagokból egy több szálon összekapcsolódó univerzumot építhetnek fel, és nem csak a rajongók számára.

Az Amerika kapitány (de nyugodtan lehetne a Bosszúállóké is) legújabb részében a szuperhőseinket utoléri eddigi munkássága, hiszen a világ több pontján is hatalmas pusztítások és ártatlan emberek halála árán tudták csak legyőzni ellenségeiket. A kormányok ezt elégelik meg, így a csapatot szigorú felügyelet alá vetnék. Ebbe azonban nem mindenki egyezik bele a tagok közül, ráadásul egyéb események miatt a Bosszúállók két ellentétes oldalra kerülnek: Vasember pártolja, Amerika kapitány viszont elutasítja az ötletet. A többiek döntése sem egyöntetű és némelyik elég meglepő.

Már az Ultron kora is elég komor hangulatú film lett, a Polgárháború azonban még egy lapáttal rátesz erre. Itt már több, az emberiséget foglalkoztató kérdés is felmerül: lényegében mi szab határt egy szuperhősnek? Vajon mi jogosítja fel őt arra, hogy a törvény felett állva tegyen igazságot? Azért mert bizonyos képességekkel bír, még kordában tudja tartani? Mindig megfelelően használja? Ki dönti el, hogy mire használják és mikor? Valóban az egyetemleges "mindenkinek a legjobb legyen" szolgálatában állnak?

marvel_1.jpg

Mindegyikük tisztában van vele, hogy választaniuk kell: senki sem vonhatja ki magát a döntés súlya alól. Emiatt pedig barátságok tettetnek próbára; megkérdőjeleződik az, amiben eddig közösen hittek, a csapatot egybe tartó erő. A néző viszont nehezebben tud dönteni, végül is mindkét oldalnak igaza van: szükség van egy ellenőrző szervre, ugyanakkor az ártatlanok és barátok védelme is fontos. 

A Polgárháború 147 perc tömény akciófilm, már a kezdés biztosítja a néző számára: robbanás-golyózápor-még egy kis robbanás-üldözések-verekedés-még több robbanás között kapkodhatja majd a fejét. Az akciójelenetek látványosak, némelyik után (esetleg közben) elégedetten bólogatunk: igen, erre vártunk.

A sztori végig érdekes, minden tettnek és döntésnek súlya van. A Bosszúállók új terepre tévednek, most először szembesülnek azzal, hogy a fegyveres alakulatok meg fogják védeni a civilek életét tőlük, és akár erőszakot is hajlandóak velük szemben alkalmazni. Már nem csak a megmentőt és a védelmezőt látják bennük, hanem a veszélyforrást is. 

cw-3_0.jpg

Amerika kapitány legújabb epizódjától azt kapjuk, amit a készítők ígértek. Valóban monumentálisra sikeredett, minden szempontból. A hősök válságba kerülnek, és ezzel különbözőképpen tudnak megbirkózni, de nem maradhatnak következmények nélkül a tetteik. Az eddigiekhez képest sokkal jobban feltárul az emberi oldaluk.

Ja, és Marvel produkció révén tessék megvárni a stáblista végét... 8,5/10

A film MAFAB adatlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr398680926

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amerika Kapitány: Polgárháború / Captain America: Civil War (2016) 2016.05.03. 10:39:49

Sok szempontból vízválasztónak mondható ez a mozi, számomra azonban különösképpen is annak kellett lennie: A galaxis őrzőivel meginduló, és az Ultron korával és a Hangyával beteljesedő lejtmenet a Marvelnél számomra azt sejtette, hogy a stúdió diadalme...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fincherista 2016.05.04. 23:39:10

Tényleg meglepően komor volt, összességében is hasonlóképpen látom, kivéve az akciójeleneteket. A reptéri előttiek borzasztóan rosszul voltak fényképezve. Az indokolatlan és agyonvágott premier plánok meg a túl sokszor rángatott kamera elcseszte azokat, szinte kivehetetlen volt az egész, mintha nem is Russóék csinálták volna. Az 5v5-től számítva viszont "helyre állt a rend". SPOILER A teljesség kedvéért azért megjegyezném, h Víziót ott elég látványosan hanyagolták, gondolom kisujjból lenyomta volna az egészet, de a két "csodabogár" miatt ezt el tudom nézni nekik :D SPOILER Vége

Ami még kissé zavart, hogy a cím nem passzolt a vásznon ábrázolt ütközet nagyságára, valamint néhol erőltetett volt a product placement. Még Pókember is, bár neki minden másodperce 10/10 volt, de kb. olyan volt, mint Quicksilver a DoFP-ban, szóval, ha már berakták, akkor kaphatott volna nagyobb szerepet.

Viszont a fő konfliktust gyönyörűen vezették végig (legalább is mikroszinten), szinte valamennyi érintettnek jutott szó és a motivációik mögötti logika is jól átjött a filmből. Tehát azok, amik nagyon hiányzottak a BvS-ből...

Pontban nálam is nagyjából itt van, a Marvel-filmeken belül Top5-ös.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.05. 13:30:44

@Fincherista: " Az indokolatlan és agyonvágott premier plánok meg a túl sokszor rángatott kamera elcseszte azokat, szinte kivehetetlen volt az egész, mintha nem is Russóék csinálták volna."

BINGO

"Még Pókember is, bár neki minden másodperce 10/10 volt, de kb. olyan volt, mint Quicksilver a DoFP-ban, szóval, ha már berakták, akkor kaphatott volna nagyobb szerepet."

BINGO 2
süti beállítások módosítása