[Supernatural Movies]

10+1 legjobb film 2016-ból

hannigabi évértékelője

2016. december 30. - hannigabi

Különös év volt az idei. Télen, tavasszal és nyáron nem sok olyan film volt, ami tényleg nagy hatással lett volna rám, de aztán jött az ősz, és hihetetlen mennyiségű kiváló alkotás került a mozikba. A sajnálatos lemaradók többsége is ekkor jelent meg. De én nem is szaporítanám tovább a szót, következzen az a 10(+1) film, ami idén SZERINTEM a legjobb volt.

+1. Agyas és agyatlan
Egyszerűen nem tudtam kihagyni a listáról. Sacha Baron Cohen ismét nagyot alkotott, és elhozta nekünk 2016 legviccesebb filmjét. Noha kémfilm paródiaként bőven nem működik olyan jól, mint kellene, viszont az Egyesült-királyságbeli proletárok kifigurázása csillagos ötöst érdemel. Messze a legerősebb pontjai az ilyen jelenetek a filmnek. Már emiatt is megér egy próbát a mű, viszont ha nyitott vagy a gusztustalan poénokra, akkor ezt a filmet egyenesen neked találták ki. (kultúrfaló kritikája)

the-brothers-grimsby-official-trailer-2016-www_cinematheia_com.jpg


10. Ave, Cézár!
Ethan és Joel legújabb agymenése sajnos nem érte el azt a kritikai sikert, amit megérdemelt volna. Pedig újfent saját legendájukhoz méltó produkciót raktak össze. Ez egy ízig-vérig Coen film, ami piszkosul mulatságos, a fényképezés gyönyörű, a Clooney-Brolin-Ehrenreich trió pedig fergeteges. Egyedül azt sajnáltam igazán, hogy Fiennes nem kapott elég teret, mert abban a kis szerepében lehengerlő és nagyon vicces volt. A Coen-életműnek ugyan nincs az élmezőnyében, de így is az egyik legszórakoztatóbb darab idén.  (Fincherista kritikája.)

20160224ave-cezar2.jpg


9. The VVitch/The autopsy of Jane Doe
Ami tavaly a Valami követ, tavalyelőtt pedig a The Babadook volt nekem, az idén ez a két produkció. Pofátlanul nyomasztó atmoszférával dolgoznak, de míg előbbi lassabban csordogál előre (és néha kicsit leül) a már-már katartikus végkifejletig, addig utóbbi szinte elejétől a végéig feszült, (hogy aztán egy kissé összecsapott végkifejletet kapjunk). Egy-egy feleslegesebb jumpscare-t mind a kettőbe (ez főleg a Jane Doe-ra igaz) beletuszakoltak, de ez bőven megbocsátható nekik. Anya Taylor-Joy és Brian Cox (pláne utóbbi) parádéznak a szerepeikben, már csak miattuk is érdemes megnézni a két művet. (Fincherista a The VVitch-ről.)

witch_0_0.jpg

287531_1480543665_8948.jpg

8. Hell or High Water
Hatalmas elvárásokat támasztottam elé, amiket sikeresen teljesített ez a westernbe oltott heist movie. David Mackezie filmje az év egyik leghangulatosabb és legegyedibb alkotása lett, ami mind hangulat, mind forgatókönyv, mind színészek terén lehengerlő. Jeff Bridges szokásához híven alakít, Chris Pine sose volt még ilyen jó, de az igazi sztár az élete talán legjobbját hozó Ben Foster. (Itt bővebben értekeztünk a filmről.)

hell-or-high-water.jpg

7. Éjszakai ragadozók
Egy filmet sem vártam idén annyira, mint az Éjszakai ragadozókat, így kicsit féltem is a csalódástól, de hiba volt, mert megugrotta a lécet az idei év legjobb szerelmi/szakítós története.  Ford kiválóan csavarja meg a „gazdag vagyok, de boldogtalan” történetet és a jelenbeli szál mellett vászonra viszi Tony (Jake Gyllenhaal) könyvének a cselekményét is, ami egy metaforaként funkcionál, hogy aztán a végén egy katartikus élményben teljesedjenek ki. Néha ugyan leül, de ennél többet nem igazán tudok felróni neki. Michael Shannon és Aaron Taylor-Johnson fergetegesek. (Kritikám.)

nocturnal-animals3.jpg

6. Én, Daniel Blake
A film, aminek a stáblistája alatt csak ültem a székemben, és meredtem magam elé. Talán az egyik barátom fogalmazta meg a legjobban: „Ezután a film után a hideg még hidegebb.” Nem szokványos megváltás történet ez, bár sok pozitívumot is közöl és megmutatja, érdemes harcolni, mégis amit kapunk az a való világ, ami kicsit mindannyiunkról szól. Nagyon szomorú történet Daniel és Katie harcáról a bürokráciával szemben, valamint két szenvedő lélek segélykiáltásáról, emberségéről. (Lakat Barnabás kritikája.)

i-daniel-blake-backdrop.jpg

5. Egy tökéletes nap
Egy nemzetközi segélyszervezet kötél keresésével - tehát meglehetősen szokatlan módon – mutatja be a háború rémségeit Fernando León de Araona mesterműve. A hangulata ennek ellenére sem lesz nyomasztó, mert folyamatosan feketehumorral oldja a feszültséget, amit semmiképpen sem szabad ízléstelenségként kezelni. Az Egy tökéletes nap húsbavágó történet, amin egyszerre szomorkodsz, elszörnyedsz és nevetsz. Egy keserédes csoda, amit kár lenne kihagyni az életünkből.

egytokeletesnap1-1024x577.jpg

4. Demolition
Ha csak simán a kedvenc filmjeimet kéne rangsorolnom az idei évből, akkor szinte biztosan a Demolition lenne az első. Igazán szép film a gyászról, illetve annak feldolgozásáról, viszont ebből adódóan nem tudnám ajánlani mindenkinek, sőt igazából csak annak a nagyon vékony rétegnek, akik éltek már át mély gyászt, illetve akik kaphatóak a lassan csorgó művészfilmekre. Nekem olyannyira tetszett, hogy még Gyllenhaal 10 legjobb filmje között is helyet kapott.

960_1.jpg

3. Swiss Army Man
Kicsit talán elhamarkodottan döntöttem, mikor az első Watchlistnél az év filmjének neveztem, bár ez most sem áll távol a valóságtól. Igazán azoknak fog bejönni, akik vevők az altesti humorra, de akik nem azok is szeretni fogják ezt a filmet, ahol egy fingó hulla tanítja meg az életbe belefáradt embernek a világ és önmaga szeretetét. A zene, a fényképezés pazar, Paul Dano pedig osztályon felüli játékot tesz az asztalra.

24swissarmy-master768.jpg

2. Virsliparti
Seth Rogenék agymenése messze a legnagyobb pozitív értelemben vett csalódás volt 2016-ban. Tényleg azt hittem, hogy csak egy gusztustalan animáció lesz, amit egyszer megnézek és el is felejtem. Ehhez képest zseniális vallás szatíra, ami szól a hitünk megkérdőjelezéséről és annak kereséséről. És valóban vicces. Az Agyas és agyatlan után én messze ezen a filmen nevettem a legtöbbet. De sajnos ugyanaz a helyzet, mint a Demolitionnél. A különbség annyi, hogy ezt is csak azoknak ajánlom, akik szeretik a gusztustalan humort, mert anélkül nem fogják tudni értékelni, csak háborogni rajta. (Lakat Barnabás kritikája.)

virsliparti_sausage_party_5-e1475756784109.jpg

1. Hunt for the Wilderpeople
Amikor először láttam ezt a filmet rossz napom volt, de a megtekintése után nagyon jó kedvem lett. Az egész produkció csak úgy sugározza magából a jó kedvet és az energiát. Olyan, mintha Taika Waititi összekeverte volna a Fel!-t, a Holdfény Királyságot és hozzá adta volna a saját stílusát, amiből megszületett ez a remekmű, amit mindenkinek látnia kell! A fényképezés, a vágás pedig hatalmast pluszt adnak hozzá, de a legjobb mégis csak Sam Neill és Julian Dennison párbeszédei. Vicces, vidám, aranyos, üdítő és tanulságos, azaz minden megvolt benne, hogy számomra ez legyen 2016 legjobb filmje.

10creat-wilderpeople-2.jpeg

Ennyi lettem volna. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a lista szubjektív, viszont kíváncsi vagyok véleményetekre. Szerintetek mik voltak idén a legjobbak?

Ha tetszett amit olvastál, kövess minket Facebookon és Twitteren.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1112083839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ryde_Laci 2016.12.31. 14:20:17

Tetszik a lista! :)
Bár van 2-3 olyan cím amit sajnos még nem láttam (például a Hunt for the Wilderpeople-t) és befolyásolhatják a listát. Illetve vannak olyan címek is amiket itthon még vagy egyáltalán be se mutatnak és valószínűleg imádnám. Abból gazdálkodva,a mi van a lista így fest:
10. Witch vagy a Démonok Között 2 - Míg az előbbi különös atmoszférája miatt fogott meg, különleges, egyedi élmény. Addig utóbbit sokkal inkább élveztem. Remek folytatásnak és jó horrornak.
09. Kubo és a Varázshúrok - Számomra az én animációja. Megvalósítás, karakterek, kreativitás, látvány...
08. Amerika Kapitány: Polgárháború - Komplex. Végre az egyes karakterek egyedi motivációkat is kaptak és így sokkal emberibbnek hatott az egész.
07. Éjszakai Ragadozó - Abszolút páratlan élmény, remek színészekkel és jó történet vezetéssel (gondolok itt a szálak összefűzésére.)
06. Hush - Egyedi kis horror, nem hosszú, nem is egy nagy megfejtés, de tud az újdonság erejével hatni és egy kellemes szórakozás.
05. Érkezés - Szeretem ha egy science-fiction, nem csak fiction, hanem képes az embernek mondani valami újat, itt ahogy a nyelvészeten keresztül kezeli a nézőt dícséretre méltó. Jó kis történet (ami azért nem tökéletes, de) megéri látni.
04. Sing Street - Hangulata mindent visz. Egy egyszerű feelgood mozi! Le kell ülni és hagyni had sodorjon. Remek élmény.
03. Zsivány Egyes - Mindenki mindent elmondott már róla. Ez eleje kicsit lassú, a karakterek sosem voltak még ennyire emberiek, a Darth Vader-es jelenet.
02. Rendes Fickók - Számomra az egyik legjobban várt film volt, és az elvárásokat teljesítette is. Meglepően összetett történet, parádés főszereplők és hát humor a köbön!
01. Kaliforniai Álom - Annyira jó ezt a filmet nézni. Könnyű át érezni, a főszereplők közti kémia fantasztikus, a dalok nagyon jók, nem vagyok jazz fan, de ez a film egyszerűen fantasztikus. És bár éreztem egy ponton, hogy kezd túlzottan giccses lenni, de valahogy mégsem, mert ide belefért még ez is. Csak ajánlani tudom!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.01.01. 22:15:58

Úgy látom ezzel is sokan egyetértenek. :D

hannigabi 2017.01.01. 23:26:35

@REMY: Ne írj ilyet, mert jönnek a 'gagyi lista' kommentek. :D

STIRLITZ 2017.01.03. 07:41:17

A Hell or High Water-t játszották a magyar mozik? Sehol nem találom nyomát. Itt sem írnak semmit a filmről: filmek.s9.hu/2016-filmjei-datum-szerint/

hannigabi 2017.01.03. 12:19:39

@STIRLITZ: Nem játszották. Mo.-n csak alternatív módon lehet hozzájutni.
süti beállítások módosítása