[Supernatural Movies]

I Want To Play A Game - Fűrész-széria

2017. október 29. - REMY

James Wan, 2004-ben, mindösszesen 27 évesen beírta magát a történelemkönyvekbe. A Fűrész című horrorfilmje ugyanis nem csak, hogy egy kiváló darab lett a műfajon belül, de elindított egy olyan szériát is, ami kétséget kizárólag felért a nagy elődökhöz. A Rémálom az Elm utcában, Halloween, Péntek 13, vagy éppen a Hellraiser után az új évezred horror rajongói is megkapták a saját horrorfilmes szériájukat, a Fűrészt.

saw0.jpg

Noha itt sem beszélhetünk arról, hogy mindvégig csúcskategóriás filmeket kaptunk az évek során, de méltán vált így is a zsáner egyik húzónevévé a széria. Így pedig halloween közeledtével illik erről is megemlékezni. Nézzük is hát, hogy Jigsaw milyen kirakóst rakott ki nekünk.

LENNE EGY JÁTÉK SZÁMODRA!

Fűrész (2004)

saw1.jpg

Az egész ott kezdődött, hogy James Wan és Leigh Whannell, 2003-ban összehoztak egy Fűrész (Saw) címet viselő 9 perces rövidfilmet. Miután hatalmas sikernek örvendett a kis ízelítő, az álomgyár áldását adta az egészestés projektre. A mozifilm végül 18 nap leforgása alatt készült el, és nagyjából ennyi idő alatt vált a horrorfilmes zsáner egyik kiemelkedő darabjává is. James Wan klausztrofób mozija a Sikoly után elhozta azt a sorozatgyilkost, aki szintén odaülhetett Freddy Kruegerék mellé, és akivel nem éri meg packázni. Noha a film lényegében egy helyszínen játszódott mindvégig, a hangulatos és a fordulatokkal teli, rejtélyes tálalás olyannyira magával ragadó volt, hogy nem lehetett nem szeretni. A mocskos és büdös alagsori helyszín pedig tökéletes megalapozta a széria ízét. Így kell olcsón megcsinálni egy izgalmas horrorfilmet.

Fűrész 2 (2005)

saw2.jpg

A Kirakós végérvényesen felfedte kilétét. A rákos betegségben szenvedő John, szemtől szemben forgatta be mind a nézőt, mind pedig a karaktereket a filmben. Darren Lynn Bousman mozija pont annyival gondolta túl az első részt, amennyi még belefért volna anélkül, hogy túltolnák. Épp ezért a történet már két fronton is fontossá vált, kettő helyett jóval több áldozat kapott kulcsfontosságú szerepet a történetben, valamint az első részre jellemző kimértség is átalakult egy pörgősebb kalanddá. Azonban Jigsaw nem akart többet, mint csak beszélgetni egy jót...

Fűrész 3 (2006)

saw3.jpg

Miután Jigsaw megkavarta a kártyákat és feltárta Amanda szerepét is a kirakósban, egy uccsó játékra hívta a nézőket, hogy még mielőtt elhalálozna, szórakozzon egy jót. Darren Lynn Bousman kapta meg ismét a rendezői széket, hogy levezényelje az első két történet záró epizódját. John rákos megbetegedése pedig kiváló alapnak bizonyult ahhoz, hogy kerek egésszé formálják a történetet a halálával. Noha a film az utolsó negyedéig csak alapjáraton pörgött, leginkább a brutálisabbnál brutálisabb kínzásokra fókuszált, a záróakkordhoz érve viszont tökéletes végjátékot produkált a nézőknek. Amennyiben itt lezárták volna a Fűrész filmeket, senkinek nem lett volna egy pillanatra sem hiányérzete.

Fűrész 4 (2007)

saw4.jpg

Miután a kör bezárult és John meghalt, gondolná az ember, hogy befejeződött a kirakós. Hollywood viszont szereti a pénz, ennek apropóján pedig újabb előzményeket tolt az arcunkba. A széria tehát kénytelen volt megújulni, sőt mi több olyan lépéseket, jelen esetben logikai buktatókat, a nézők arcon köpését meglépni, amivel lényegében érdektelenné varázsolta az egész franchise-t a harmadik rész után. John Kramer legendás alakja egyre kisebbé vált az újabb és újabb kirakós darabok hozzáadásával, amik megalapozták az új ösvényt a szériának.

Fűrész 5 (2008)

saw5.jpg

Már a negyedik részben is szerephez jutott, de itt vált igazi - újdonsült - főgonosszá Hoffman karaktere, akinek a John utáni űrt kellett volna érdemben betöltenie. Azonban a készítők olyan szinten csűrték-csavarták már az egész kirakós gyilkosságokat, hogy lényegében felrúgtak mindent, amit eddig ismertünk. A karakterek jellegtelenné váltak, nem volt már kiért szurkolni és nem volt súlya a "játékoknak" . Túltolták... Olyannyira, hogy már nem volt meglepetés csavar, nem történt már olyan lépés, amire csettinteni lehetett volna. A széria ebben a részben vesztette el teljesen az irányítást, itt futott vakvágányra, itt jött rá a néző, hogy már ez nem játék, hanem szimpla szenvedés. Hiába győzöl, hiába jutsz végig a filmen, nem kapod meg az áhított jutalmat. Ezáltal pedig nincs már meg az hidegrázós érzés, mint ami korábban megvolt, mikor felcsendült a fűrész-főtéma.

Fűrész 6 (2009)

saw6.png

Mikor már a Barátok közthöz hasonlítasz egy filmet, akkor érzed, hogy igazán nagy a baj. A Fűrész 6. epizódja végleg kivéreztette a szériát az idétlenebbnél idétlenebb ötleteivel és megvalósításaival. Nem hogy újat, de még a bevált receptet sem tudta úgy elkészíteni, hogy az értékelhetővé váljon a néző szemében. A készítők hiába iktattak be újabb csavarokat, hiába végeztek ki újabb embereket, se íze, se bűze nem lett a filmnek. John Kramer története totál érdektelenné vált a halála után, ezáltal pedig feleslegesen rakosgatták tovább a puzzle darabokat az összképhez.

Fűrész 7 (2010)

saw7.png

A legutóbbi, egyben legrosszabb, valamint egyetlen 3D-s Fűrész film ismét csavart egyet a történeten, hogy még az eddigiekhez képest is nagyobb blődség legyen a tényleges összkép. Ugyanis nem elég, hogy Hoffman tovább folytatta hadjáratát, még a legelső epizódig is olyan mértékben nyúlt vissza a mozi, hogy alapjaiban változtatta meg az egész franchise-t. Ergo, aki az első néhány részt szerette, de valami oknál fogva nem jutott el a széria legvégéig, az talán jobban is teszi, ha meg se próbálkozik letolni az egészet. Mikor már tényleg nincs ötleted, csak összeollózod mindazt, amit találsz a fiókod legaljában, akkor ne is várd el azt, hogy sikeres legyél. A Fűrész 7 mellőzött minden olyan elemet, ami anno naggyá tette a széria elejét. Egy fűrész mentes, olcsó trükkökkel operáló agymenés lett végül...

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr4013067830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerico 2017.10.30. 13:07:36

Jobb lett volna a poszt, ha az egyes részeknél megragadsz valami jellegzetességet és utána értékeled is numerikusan az egyes epizódokat. De így sem rossz, legalább picit áttekinthetőbb a sorozat, hogy így egyben látjuk a fejezeteket.
süti beállítások módosítása